Zdravlje Simptomi i pomoć 17. kolovoza 2017.

Trebaš li zaista jesti hranu bez glutena za bolje zdravlje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne trebaju svi izbaciti gluten iz svoje svakodnevne prehrane, ali mnogi koji ga izbace zajedno s prerađenim ugljikohidratima, imaju zdravstvene benefite, smatra dr. Wendie Trubow. Bolest nepodnošljivosti na gluten je celijakija.

"Mnogo ljudi kaže mi da imaju negativan test na celijakiju i da zbog toga ne trebaju eliminirati glutensku hranu, stoga pogledajmo što znanost tvrdi. Dakle, postoje dva gena povezana s celijakijom, DQ2 i DQ3, i ako ih nemaš, nikada nećeš dobiti celijakiju. Oko 40 do 55% osoba u SAD-u ima jedan ili oba gena za celijakiju, ali čak i osobe koje nemaju nijedan takav gen i imaju negativan test na celijakiju, mogu biti osjetljive na gluten i prerađene ugljikohidrate", rekla je dr. Trubow za portal MBG.

Pizza2 Možda te zanima... Bezglutenska hrana trend ili potreba? Hrana

Trubow navodi kako celijakija nije bolest koja se pojavi pa nestane. Ona je rezultat "spektra neudobnosti i patnje" koji može prijeći u "teritorij" autoimune bolesti u bilo kojem trenutku. Celijakija je dijagnosticirana onda kada antitijela prijeđu određenu razinu. Nije tako lako moguće da će osoba iz "normalnog stanja" prijeći u "stanje s celijakijom". Osoba će osjetiti određene simptome poput nadutosti i mučnine koji mogu trajati mjesecima ili čak i godinama. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Kolumna: "Promjene koje su mi se dogodile od kad ne jedem gluten" Kolumne

"Osluškuj svoje tijelo i ne zanemaruj ni najmanje znakove koje ti šalje. Ako se odlično osjećaš nakon jela i ne osjećaš nikakve tegobe, ne trebaš biti opsjednuta glutenom. Ako osjećaš neke od simptoma nakon što pojedeš poput umora, glavobolje i debljine posavjetuj se sa svojim liječnikom i probaj izbaciti namirnice s glutenom iz svoje prehrane", istaknula je Trubow.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.