Zdravlje Prirodno liječenje 20. kolovoza 2017.

Tretiranje ugriza i uboda "ljetnih životinja i insekata" eteričnim uljima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi smo to iskusili berem jednom – ubod neke životinjice ili kukca – te nam se na ma mjestu uboda ili ugriza odmah pojavila lokalna reakcija: crvenilo, oteklina, bol ili svrbež. Ponekad je, kao kod ugriza pčele, iz mjesta uboda potrebno izvaditi žalac jer je u njemu otrov.

Stršljen i osa ne ostavljaju svoj žalac u koži te nas, u pravilu, isti kukac može ubosti nekoliko puta. Svi ti ubodi su bolni, izazivaju upalnu reakciju, međutim mogu biti i opasni ako je ubod u predjelu vrata ili usta jer tada natiče sluznica koja može otežavati disanje. Ponekad se može pojaviti i ozbiljna alergijska reakcija nakon jednog uboda, koja se zove anafilaktički šok. Znatno blažu alergijsku reakciju izaziva ubod ili ugriz muhe, obada, buhe, stjenice, uši i komarca te pauka i škorpiona. Svi se oni jednako liječe: hladnim oblozima i kremama ili gelovima nakon uboda.

morski jež Možda te zanima... Kako izvaditi bodlje od morskog ježa i što se može dogoditi ako ih ne izvadite? Zdravlje

Prva pomoć kod ugriza

Eterična ulja, ocat i soda bikarbona odlična su prva pomoć kod većine ugriza kukaca i životinja ali treba imati na umu da nisu svemogući i ako postoji sklonost ka alergijama ili se ustanovi da je životinja zaražena (crvenilo ne prestaje, dolazi do pojave temperature a otekline na mjestu uboda su sve veće), svakako treba potražiti pomoć liječnika.

  • Opeklina nastala od većine meduza je bezopasna što ne znači da je bezbolna. Ako doživiš „bliski susret“ s meduzom, prvo joj odmaknite krakove najbolje komadom tkanine – te na opečena mjesta nanesi čisto eterično ulje eukaliptusa, ruže geranije ili lavande.
  • Eterična ulja čajevca, kamilice i lavande najbolje su prirodno sredstvo protiv ugriza pauka jer neutraliziraju otrov (pogotovo se lavanda pokazala korisnom u slučaju ugriza ozloglašene crne udovice).
  • Kod ugriza zmije ranu je najbolje tretirati čistim eteričnim uljem lavande. Bolno područje treba ostati mirno i ispod razine srca kako se otrov ne bi širio. Potrebno je odmah potražiti pomoć liječnika.
Zmij-Uspr Možda te zanima... Što napraviti nakon ugriza zmije? Zdravlje
  • Kod ugriza krpelja ili pijavice na mjesto ugriza nakapa se eterično ulje čajevca i nakon 15-tak minuta, ako krpelj i pijavica sami ne otpadnu, odstrane se pincetom. Dobro je mjesto ugriza iza toga nekoliko sljedećih dana premazati uljem čajevca, radi dodatne dezinfekcije.
  • Ubodi kukaca prilično su neugodni, ali uz eterična ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande i limuna koja se nanose direktno na ugroženo područje, neugodni ugrizi postaju podnošljivi.
  • Ako te je ubola osa dobro je ranu tretirati jabučnim octom kako bi se neutralizirao otrov.
  • Ubod pčele nezgodan je zato što ostaje žalac u koži. Pincetom izvadi žalac, a kako bi ublažila oteklinu nanesi na kožu smjesu od žličice sode bikarbone i malo vode. Isto vrijedi i za ubod mrava, a smjesi se može dodati i kap lavande ili kamilice.
  • Ako imaš ubod u grlu ili ustima, najbolje je odmah u usta staviti kocku leda ili hladne vode i malo sode bikarbone. Potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.