Zdravlje Prirodno liječenje 21. travnja 2019.

Želučane tegobe: Tri jednostavna, a moćna pripravka za smanjenje tegoba

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolovi, peckanje, osjećaj nelagode i mučnine u želucu, pritisak i nadutost, sitost već nakon malih količina hrane, gubitak apetita, podrigivanje i pojačano ispuštanje plinova te vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, uz osjećaj mučnine, blaži su simptomi bolova u želucu koji se povremeno javljaju kod trećine populacije.

Čaj od đumbira

Sastojci:

  • korijen đumbira, duljine od 2, 5 do 5 centimetara
  • 1 do 2 šalice vode
  • med po želji

Priprema: Operi, oguli i naribaj ili sitno nasjeckaj korijen đumbira. U međuvremenu stavi vodu na štednjak i dodaj đumbir. Kuhaj oko 3 minute, a zatim pusti još 2 na laganoj vatri. Makni s vatre, procijedi i dodaj med ako ti paše. Pijuckaj polako.

tost Možda te zanima... 9 namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi Hrana

Jabučni ocat za prvu pomoć

  • Jabučni ocat koristi se kao prirodni čistač ili kao antiseptik, ali može se koristiti i kao pomoć za probleme s probavom, jer pomaže apsorbirati hranjive tvari i ublažiti bol u želucu.
  • Stavi nekoliko žličica u čašu hladne ili tople vode. Da bi se apsorbirale hranjive tvari, pij prije obroka. No, koristi isključivo jabučni ocat, ne neke druge vrste.
Limunada_2 Možda te zanima... Razlozi za i protiv konzumacije tople vode s limunom na prazan želudac Hrana

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Smeđa riža

Voda u  kojoj se kuhala riža oblaže sluznicu želuca

Ta voda djeluje kao "omekšivač" odnosno ublažava upalu formiranjem svojevrsne umirujuće barijere preko membrane i sluznice želuca. Oko pola šalice bijele riže zakuhaj u dvije šalice vode. Kad prokuha, skuhaj rižu, pa makni sa štednjaka i ostavi poklopljeno tri minute. Ocijedi i popij mlako. Ako je potrebno, dodaj žlicu meda. Rižu iskoristi kao obrok kasnije.

Možda te zanima... Može li maska od riže pomladiti kožu lica za 10 godina? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.