Zdravlje Simptomi i pomoć 14. prosinca 2017.

Zatajenje bubrega, upaljeni krajnici ili nešto treće: 8 stvari koje tvoj zubar primijeti čim otvoriš usta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bojiš li se da će tvoj zubar primijetiti karijes i zubni plak kada odeš na redovno čišćenje zubi, vjeruj nam, to nije jedino što te treba brinuti. Woman's Health otkriva ti sve stvari koje tvoj zubar primijeti čim otvoriš usta.

Doktor dentalne medicine David Silvestrom, iz The Silvestrom Group u Livingstonu, New Jersey kaže kako su "Usta...prozor u ljudsko tijelo".

Možda te zanima... Uz pomoć 3 recepta odstrani zubni kamenac i karijes Zdravlje

Nije rijetkost da zubar pri redovitim pregledima otkriju neke stvari koje nisu nužno vezane samo uz oralnu higijenu. 

"Često, bolesti poput karcinoma, anemije i dijabetesa će prvo dijagnosticirati zubar", objašnjava Silvestrom, "a to spašava živote".

Pored ovih ozbiljnih, zubari mogu otkriti i tvoje nezdrave životne navike te što piješ i jedeš iz samo jednog "Aaaaaa". 

Slijedi popis stvari koje će tvoj zubar otkriti na pregledu:

Koliko često čistiš zube koncem

Učiniš li ovo jednom prije nego odeš zubaru, to ga sigurno neće zavarati da čistiš zube koncem redovito. 

"Desni ljudi koji su prvi put očistili ili rijetko čiste zube koncem krvarit će ili biti oštećena na pregledu", upozorava Timothy Stirneman, doktor dentalne medicine na All Smiles Dental in Algonquin u Illinoisu, "dok će zdrave desni izgledati zdravo i ružičasto".

Možda te zanima... Je li moguće previše četkati zube i što se u tom slučaju događa s desnima? Zdravlje

Jesi li trudna

"Blizu 40% žena razvit će gingivitis (upalu desni) za vrijeme trudnoće", objašnjava doktor dentalne medicine Glen Stephenson. "To je uzrokovano povećanjem razine hormona progesterona, koji pospješuje razvoj bakterija i uzrokuje gingivitis. Neke će žene imati duboku crvenu udubinu na desnima koja se zove 'trudničkim tumorom'", koji je benigni i nestaje nakon trudnoće.

Grizeš li nokte

I da ti ne gleda u ruke, zubar može pročitati ovu nezdravu naviku iz stanja tvojih zubi. Njujorški doktor dentalne medicine Keith Arbeitman opisuje kako okrhnuti zubi i pukotinice na njima otkrivaju stres koji trpe dok grickaš nokte. To može dovesti i do ozbiljnijih problema poput neugode ili boli u cijeloj vilici. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jesi li cuclala palac kao mala

Ova navika iz tvog djetinjstva ne ostavlja trajne posljedice na zube. No, ako se nastavila nakon sedme ili osme godine života, može bitno utjecati na zagriz u odrasloj dobi. Alice Lee, doktorica dentalne medicine iz Bronxa kaže kako se to prepoznaje prema izbočenim prednjim zubima, a vidi se i po položaju vilice te izgovoru. 

Imaš li zdravstveni problem

Arbeitman upozorava kako se ovo najbolje prepoznaje prema zadahu. Osim što može biti neugodan, može podsjećati na neko voće, ili pak ribu, što vodi prema brojnim zaključcima.

'Voćni' zadah ukazuje na dijabetes ili post koji predugo traje, dok 'riblji' zadah može ukazivati na zatajenje bubrega ili jetre, objašnjava. 

Jak zadah ukazuje na probleme od gastroezofagealnog refluksa preko apscesa pluća do bronhitisa te upaljenih krajnika

Patiš li od poremećaja u prehrani

Velik broj pacijenata iznenadi se kada ih zubar prvi priupita imaju li poremećaje u prehrani, objašnjava doktor dentalne medicine, Timothy Chase iz SmilesNY. No, bulimija ostavlja prepoznatljive tragove na zubima koji su produkt erozije zubi zbog kiseline iz želuca koja izlazi iz tijela skupa s hranom. 

Erozija zubi može biti i produkt vraćanja kiseline u usta ili korištenja antidepresiva i sličnih lijekova. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Imaš li upalu sinusa

Pacijenti često zamijene upalu sinusa s upaljenim zubom, jer su korijeni gornjih zuba smješteni blizu donjeg dijela sinusa. Jednak se pritisak osjeća i kod jedne i kod druge upale pa se često zamijene boli. 

Ovo se vrlo lako rješava i kod kuće, kaže doktor dentalne medicine Ira Handschuh - pacijent se samo treba nagnuti prema naprijed s ispruženim nogama i pokušati dodirnuti svoje prste. "Ako se pritisak ili bol pojačaju prilikom ovoga, bol najvjerojatnije nije povezana sa zubima i trebalo bi se posjetiti nekog drugo specijalista", objašnjava.

Imaš li karcinom usta

Prvi su znakovi karcinoma usta neobjašnjivo krvarenje u usta, bijele ili crvene pjegice, promjena položaja zubi, oticanja, zadebljanja, kvržice ili udubljenja, erozija usana, desni i drugih dijelova usta, upozorava dentalni kirurg Michael Apa iz Rosenthal Apa Group u New York Cityju.

Dentalni bi kirurg trebao napraviti biopsiju svaki put posumnja li na ovo stanje. 

Grlo_2 Možda te zanima... Karcinom usne šupljine otkrij za 2 min. Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.