Zdravlje 27. rujna 2017.

U 5 koraka usvoji novi zdravstveni trend 'čistog spavanja'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi trend 'čistog spavanja' nema nikakve veze sa čistoćom tvoje posteljine! On se orijentira na tvoje životne navike i njihovu pozitivnu promjenu prema ultimativnoj formuli kvalitetnog sna, spavanja, uklanjanja umora i općenito pospješenja tvog psihičkog stanja.

Režim 'čistog spavanja' znači da ti treba 7 - 8 sati neprekinutog spavanja svake noći, doručak najmanje 30 minuta nakon što se probudiš, smanjenje količine kofeina i pijenje alkalne vode. 

Znači, možeš zaboraviti na noćno grickanje slatkiša, gledanje videa na mobitelu, paljenja noćnog programa i slično. 

Možda te zanima... Prekomjerno spavanje - je li štetno i u kojoj mjeri? Zdravlje

'Čisto spavanje' popularizirala je Gwyneth Paltrow početkom 2017., koja kaže kako san igra moćnu ulogu u određivanju našeg apetita i razine energije te bi zato trebao biti naš prioritet. Nekvalitetan san može dovesti do debljanja, lošeg raspoloženja, poremećaja u radu metabolizma, oslabljene memorije i smanjenog imuniteta, te utječe i na izgled kože.

Ako želiš probati ovaj novi trend i uvrstiti kvalitetno spavanje u svoj noćni red, pridržavaj se ovih naputaka i spavat ćeš kao beba.

Fokusiraj se na zdravstvene dobrobiti sna

Neke od brojnih pozitivnih stvari koje nosi dobar san su smanjena osjetljivost organizma na bolesti, više energije tijekom dana, poboljšanje raspoloženja, veća kontrola nad tjelesnom težinom i bolji seks

Razmisli o tome koliko ćeš se proljepšati

Riješit ćeš se dosadnih podočnjaka koje više niti jedan korektor ne može sakriti i jutarnje podbuhlosti. Pored toga, ako imaš problema s prištićima, ten će ti se uvelike promijeniti na bolje, od smanjenja akni i reduciranja raznih crvenila.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Namjesti alarm - za spavanje

Svi znamo kako je to kad te prije spavanja ponese neki profil na Instagramu ili sudjeluješ u neprekidnom dopisivanju u grupi na Facebooku, a sati samo cure i cure. Tvoje vrijeme za spavanje je opasno ugroženo i možeš ga osigurati na taj način da si odrediš do kada ćeš biti budna (sama procijeni kada se moraš probuditi i hoćeš li moći 'odraditi' tih 7 - 8 sati) i jednostavno namjestiš još jedan alarm s kojim ćeš ići spavati i ispustiti svu tehnologiju iz ruku, od mobitela do daljinskog upravljača.

Odredi neke osobne rituale prije spavanja

U slučaju da te strah kako ćeš propustiti nešto dok ispunjavaš svoju spavalačku kvotu, razvij neke rituale koje ćeš raditi svaki put prije spavanja i kojima ćeš zamijeniti tu potrebu tipkanja i 'skrolanja' s nečim više opuštajućim. Počni s nečim manjim, poput ostavljanja mobitela sat vremena prije sna na miru, ili tople, mirišljave kupke, ili jednostavno čitanja par poglavlja neke knjige ili časopisa. Uskoro ćeš se naviknuti na ove rituale i veselit će te taj komadić vremena prije spavanja posvećen samo tebi. 

Počni voditi dnevnik spavanja

Za razliku od dnevnika snova, u ovom dnevniku probaj zapisivati sve dobrobiti čistog spavanja koje si primijetila na sebi. To možeš skužiti ako ne prespavaš cijeli vikend kao i obično, ili se počneš osjećati svježe i orno ujutro s punim kapacitetom energije koji samo čeka da rasturiš novi dan. Zapiši sve, baš kao i kad vodiš dnevnik mršavljenja i vidjet ćeš koliko su ti se navike i općenito stanje uma i tijela, promijenile. 

Možda te zanima... Dulje spavanje tijekom vikenda šteti zdravlju, tvrdi studija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.