Zdravlje Zdravlje žena 21. kolovoza 2017.

U trudnoći mi trnu ruke. Kako si pomoći?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trudnica traži savjet jer joj ruke, a najviše šake počinju trnuti. Ginekologinja Senka Sabolović Rudman odgovara što je mogući uzrok i kako riješiti tegobu.

"U 35. tjednu trudnoće sam, osim početnih mučnina, povraćanja i migrena nisam imala nekih drugih tegoba. Ali zadnjih par dana navečer kad odem spavati, ruke, a najviše šake mi počnu trnuti. Tijekom noći mi oteknu članci prstiju i malo dlanovi, više na desnoj nego na lijevoj ruci. Ujutro osjećam nešto između boli i neugode, nekako mi više smeta, ne mogu ruku stisnuti u šaku, ne mogu saviti prste, jedva uspijem uzeti četkicu i oprati zube".

Nizak hemoglobin

"Nakon buđenja to sve potraje možda sat vremena i onda kao da ništa nije bilo sve do navečer. Je li to normalno pred kraj trudnoće i zašto se to događa? Inače sam sasvim zdrava, relativno zdravo se hranim, pijem dosta tekućine, jedino što mi je hemoglobin malo nizak (119) i zbog toga pijem Heferol tablete".

Možda te zanima... Tri minute vatrenog daha čisti krv kao da si napravila transfuziju Fitness

Nakupljanje tekućine u tkivima

Simptome koje navodite najlogičnije je objasniti nakupljanjem tekućine u tkivima. Ono je individualno različitog opsega i najintenzivnije u zadnjim tjednima trudnoće. Vjerojatno, uz simptome koje ste naveli postoji i jače oticanje dorzuma stopala i gležnjeva, eventualno i potkoljenica.

Dok vam je tlak uredan i dok su negativni proteini u urinu, samo nakupljanje tekućine i oticanje (medicinski izraz je edemi) ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Ipak, trebate biti oprezni i svakodnevno sami kod kuće kontrolirati tlak, reducirati unos soli i svakako se javiti nadležnom ginekologu da i on ima uvid u vaše stanje i češće vas kontrolira. Još članaka potraži na portalu Klokanica.hr

Možda te zanima... Drevne tibetanske vježbe: Tri minute dnevno za zdravlje i vitkost Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.