Zdravlje Simptomi i pomoć 19. srpnja 2016.

Uzroci, simptomi i liječenje upale mjehura

Mjehur
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javljaju se bolovi u području donjeg dijela trbuha, učestalo mokrenje, peckanje, bolovi, moguć je iscjedak i povišena tjelesna temperatura.Oboljele osobe često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kada dođu u toalet pomokre samo par kapi.

"To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili malih beba ovi simptomi su puno jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli", objašnjava dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja i navodi koje bakterije uzrokuju Upale.

"Beštije" uzročnoci upala mjehura

"Enterokok, E.coli, Ureaplazma, Klamidija, Klebsijela, Proteus, Streptokoki, Pseudomonas. Sve ove bakterije, koje ja i moji pacijenti od milja zovemo 'beštije' uzrokuju akutne, ali i što je još gore kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta. Svugdje se zavlače, razmnožavaju se i dovode do upale sluznice unutarnjih organa. Zbog kraće mokraćne cijevi koja je u žena dugačka oko 5 centimetara, a u muškaraca duža, od 18 do 22 centimetara i ove upale su češće kod žena - eto, i tu je muški rod bolje prošao od nas", kaže dr. Krajina Pokupec.

Seksualni odnosi mogu potencirati upale

"Ukoliko se pravilno postavi dijagnoza recidivirajućeg cistitisa, nakon provedene antibiotske terapije prelazi se na antibiotsku profilaksu - uzimanje manjih doza odgovarajućih antibiotika, odnosno uroantiseptika tijekom dužeg vremenskog perioda - kroz tri, šest pa i više mjeseci. Unutar obrade, poželjno je učiniti ulatrazvučni pregled urotrakta, u svrhu isključenja pojedinih supstrata koji mogu biti podloga za učestale uroinfekte. Seksualni odnosi mogu potencirati upalni proces, jer se lezijom sluznice olakšava prodor bakterijama. Postoji i oblik povremene antibiotske profilakse, koju karakterizira uzimanje jedne tablete odgovarajućeg antibiotika ili uroantiseptika samo nakon spolnog odnosa", kaže dr. Marina Knežević.
 

Pomoć iz prirode

Pomoć iz prirode Od prirodnih preparata koji se koriste kao potpora u liječenju upala mokraćenog mjehura, dr. Žamić ističe kapsule brusnice u dozi od oko 1-2 grama na dan, D-manozu - vrstu jednostavnog šećera koja se prirodno nalazi u brusnicama, borovnicama i još nekom voću, a dostupna je i kao dodatak prehrani, te probiotički proizvod Acidosalus. Ipak napominje da je najbolje posavjetovati se o tome sa svojim obiteljskim liječnikom ili urologom.

Umjesto antibiotika

"Kopriva i zlatnica uz maslačak ili brezu imaju diuretsko djelovanje i tjeraju nas na mokrenje tj.pojačavaju rad bubrega. Time, kako ja kažem, pijemo i piškimo, pijemo i piškimo, pa mehanički pomažemo istjerati određeni broj bakterija iz organizma. Neven ima imunološko djelovanje i ono je veoma važno jer se imunitet stalno treba podizati. Posebna priča su brusnica i žutika koje sprječavaju primanje bakterija za sluznicu uroginekološkog trakta i dodatno djeluju baktericidno, dakle ubijaju bakterije. U čajnoj mješavini volim i šipak jer pridonosi boljem okusu, ali donosi i bogatstvo C vitamina. Bazga ima dodatno, protuupalno i imunološko djelovanje. Borovica djeluje diuretski i svojim eteričnim uljima koji su bogati pinenima pomaže u borbi protiv bakterijske upale. Borovica se jedino ne smije davati trudnicama jer ima abortivno djelovanje, u velikim količinama i osobama koje boluju od glomerulonefritisa", objasnila je dr. Ksenija Krajina Pokupec.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.