Zdravlje Torbica za samoobranu
4483 prikaza

Zajedno protiv HPV-a: Imaš li svoju torbicu za samoobranu?

Guliver/Shutterstock
1/1
Jesi li znala kako većina osoba nema nikakvih znakova niti simptoma HPV infekcije i stoga nije ni svjesna svoje zaraze, kao ni činjenice da može prenijeti HPV na svoje spolne partnere? I kako su jednako ugroženi i žene i muškarci?

Pričajmo otvoreno o HPV-u

Infekcija humanim papiloma virusom je najproširenija virusna spolno prenosiva infekcija,  Visokorizični  tipovi HPV-a 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58 uzrokuju približno 90% slučajeva raka vrata maternice u žena, 90-95% slučajeva raka anusa u žena i muškaraca, približno 85% slučajeva raka rodnice i 90% slučajeva raka stidnice u žena.

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 325 žena, a svake godine od raka vrata maternice umre približno 140 žena, što bi značilo da gotovo svaki treći dan jedna žena u Hrvatskoj umre zbog raka vrata maternice.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Naši stručnjaci donose savjete za žene i muškarce

U sklopu projekta "Torbica za samoobranu" donosimo ti savjete za žene i muškarce svih dobi. Kako se zaštititi, koje sve mjere prevencije možeš koristiti, koliko su ugroženi muškarci te kako prepoznati simptome bolesti povezane s HPV-om.

Kroz razgovore s našim stručnjacima i osobama iz javnog života imat ćeš priliku saznati sve o HPV-u bez predrasuda. Također, donosimo ti i kviz kroz koji ćeš se moći bolje upoznati sa simptomima različitih spolnih bolesti i savjete psihologa kako razgovarati o spolnom zdravlju unutar obitelji.

Klikni na link i pogledaj što se nalazi u torbici naše Nike i Lucije! Uključi se i zajedno s nama sudjeluj u akciji podizanja svjesnosti o HPV infekciji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.