Zdravlje Prirodno liječenje 01. siječnja 2019.

Zašto bi trebala dobro promisliti prije nego opereš šalicu od kave?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li i ti jedna od onih osoba koje na svom radnom mjestu vrlo rijetko peru šalicu od kave? Možda to ni nije tako loše jer prema tvrdnjama stručnjaka, to može značiti da si manje izložena bakterijama.

Riječ je o tome da spužva u uredskoj kuhinji može biti puna štetnih bakterija. Pranje šalice od kave tom istom spužvom može značiti prijenos bakterija na šalicu iz koje ćeš ponovno piti kavu. S druge strane, ako piješ običnu kavu, bez mlijeka, ostaci kave na šalici ne moraju se prati spužvicom. Dovoljno je da ispereš šalicu s vodom.

Najveći rasadnik bakterija u kućanstvu, a nije wc

U članku objavljenom u Wall Street Journalu, novinar Heidi Mitchell razgovarao je o istoj temi s Jeffreyem Starkeom, profesorom pedijatrije na Baylor College of Medicine.

"Ako ostavite neopranu šalicu s tragovima vrhnja za kavu ili šećera preko vikenda, to sigurno može uzrokovati nastanak plijesni. Međutim, ako ste popili svoju kavu i ispraznili šalicu do kraja, istu možeš koristiti sljedeći dan bez potrebe da je prethodno opereš spužvom i deterdžentom za suđe. Samim time neće postojati rizik za tvoje zdravlje.", izjavio je doktor Starke. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Ako se napravi analiza prosječne neoprane šalice kave, naravno da će se pronaći klice. Ali zapamtite, velika većina njih došla je iz usta osobe koja koristi šalicu. S obzirom na činjenicu da većina štetnih bakterija umire ubrzo nakon napuštanja tijela, možemo piti kavu iz svoje šalice za kavu koja nije prethodno oprana, iako smo možda bili bolesni, jer se nećemo ponovno zaraziti.", dodao je doktor Starke. 

Limunom ekološki otkloni bakterije s kuhinjskih površina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.