Zdravlje Zdravlje žena 01. rujna 2017.

Zašto osjećaš bolove i neugodu u stražnjici tijekom menstruacije?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za neke žene menstruacija znači i bolove u stražnjici, tvrdi Kelly Kasper, sa Sveučilišta u Indiani za portal Self. Najčešće je to znak napetosti mišića i ako bolovi nisu jaki, nemaš razloga za brigu. U nekim slučajevima bol se nalazi u rektumu ili anusu i može ukazivati na druga stanja.

Grčevi, oticanje maternice i nadutost mogu podnijeti pritisak na vaše glutealne mišiće - one koje čine stražnjicu. Kada se stvori dovoljno napetosti, mišići mogu izazvati grčeve, uzrokujući bol u donjem dijelu leđa, zdjelici i stražnjici. To bi također moglo uzrokovati da se osjećaš kao da moraš piškiti, kaže za Self Elizabeth Kavaler, profesorica urologije na Weil Cornell Medical Collegeu. 

Možda te zanima... "Slobodno krvarenje" trend je koji razbija tabue o menstruaciji Zdravlje

Većina maternica naginje prema naprijed tako da će se grčevi osjećati u trbuhu. Ali ako tvoja naginje u suprotnom smjeru, što je manje uobičajeno ali normalno, osjećat ćeš grčeve u leđima ili stražnjici. Dr. Kavaler preporučuje opuštanje mišića kroz vježbanje, kupanje, masažu ili bilo što drugo za bolove tijekom menstruacije. Ako je potrebno, uzmi lijek protiv bolova.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako to ne uspije, jača bol u glutealnim mišićima može upućivati na endometriozu - stanje koje uzrokuje da tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice. Ako ovo tkivo raste u blizini živca spojenog sa stražnjicom, osjetila si bol u njenim mišićima. Manje od 1% žena ima endometriozu na području stražnjice.

Možda te zanima... Razvoj pilule - kako je nastala 'lažna menstruacija'? Zdravlje

Drugi mogući problem koji se temelji na bolovima mišića je povećanje maternice uslijed fibroida - nekancerogenih izraslina u maternici koji su često genetski uzrokovani, a najčešće ih imaju žene između 30. godine i menopauze. Fibroidi mogu uzrokovati "pomicanje maternice" prema leđima ili stražnjici. Neobično jaka krvarenja također mogu ukazivati na fibroide. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Usklađivanje menstrualnih ciklusa ipak je samo mit Zdravlje

Endometrioza se često ne dijagnosticira jer ljudi pretpostavljaju da je bol normalna, ali odgađanje liječenja može dovesti do drugih problema poput ožiljaka na jajovodima i smanjene kvalitete jajašaca, kaže dr. Eyvazzadeh. Drugi znakovi endometrioze uključuju jake ili neredovite menstruacije i bol tijekom seksa. Stoga je važno da, ako ih primijetiš, ozbiljno shvatiš simptome te posjetiš liječnika. 

Privlačna_Žena Možda te zanima... Menstruacija otkriva koliko ćeš dugo živjeti! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.