Zdravlje Simptomi i pomoć 16. veljače 2017.

Zašto ti se u ustima stvaraju bijele naslage neugodnog mirisa?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svako toliko, tvoje tijelo razvije neki simptom zbog kojeg se izbezumiš, a na kraju se pokaže da je potpuno bezopasan. Dobar primjer takvog simptoma su bijele grudičaste naslage neugodnog mirisa, koje se mogu javiti u usnoj šupljini. Ne, ne moraš se brinuti ako se pojave.

Bijele grudičaste naslage su pojava koju više manje svatko iskusi bar jednom u životu i nisu razlog za brigu. Riječ je o tome da se u tvojim krajnicima nalazi jako puno sitnih pukotina u kojima se povremeno može nakupiti veća količina bakterija. "Te bakterije se zatim slijepe i formiraju male bijele grudice neugodna mirisa koje možeš osjetiti pod jezikom", tumači dr. med. Brunilda Nazario.

Zašto su mi usta stalno suha?

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako postupiti kada se pojave?

Prema dr. med. Nazario, jednostavno ih ispljuni. Ako se pojavljuju u većoj količini i kroz duže vrijeme, možeš ih pokušati ukloniti pamučnom vatom. Stani pred ogledalo i širom otvori usta da bi vidjela gdje se nakupine nalaze. Obično su locirane pod jezikom i u stražnjem dijelu usne šupljine, ispred angina.

Kako sačuvati glasnice?

Ako nakupine narastu do takve veličine da ti onemogućuju normalno gutanje, zatraži liječničku pomoć

Čišćenjem jezika do svježeg daha

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.