Zdravlje Simptomi i pomoć 30. ožujka 2018.

5 načina kako držati kroničnu upalu pod kontrolom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina osoba je bar jenom u životu doživjela neku upalu u tijelu (oticanje, crvenilo, osjećaj nelagode...). Upala se događa kada naš organizam 'pošalje' bijele krvne stanice da ga obrane od virusa, bakterija ili toksina. No, nisu sve upale kratkoročne. Mogu zauzeti puno veće razmjere i pretvoriti se u kronične.

Organizam često reagira upalama zbog načina prehrane, vježbanja i životnih navika, koje se mogu razviti i u kroničnu upalu. 

Nakon određenog vremena, kronična upala može dovesti do većeg rizika razvijanja ozbiljnijih oblika upala poput reumatoidnog artritisa, Chronove bolesti, srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti. Ovih pet jednostavnih životnih promjena mogu ti pomoći držati te upale pod kontrolom, prenosi Cooking light. 

Ograniči unos alkohola

Pokušaj ograničiti unos alkohola ili ga sasvim eliminirati kako bi smanjila upalu. Jedno je istraživanje otkrilo kako konzumiranje alkohola može pogoršati probavne i jetrene funkcije, od kojih su obje krucijalne u držanju upala pod kontrolom. 

Jedi dobre masnoće 

Određene masnoće mogu uzrokovati ozbiljne upale u organizmu, pa je od velike važnosti da ih izbaciš iz svoje dijete. Trans masti, koje sadrži hrana poput gotovih deserata, prženih krumpirića i slično, pojačava upalne procese u stanicama. 

Zasićene masti, koje se nalaze u većini namirnica životinjskog porijekla i kokosovom ulju, također povisuje rizik od upale. 

Dodatno, omega-6 masne kiseline iz majoneze, biljnog ulja i brze hrane mogu potaknuti kronične upale. Iako našim tijelima trebaju te kiseline, jer ih sami ne možemo proizvesti, ponekad ih unosimo u pretjeranim količinama.

Možda te zanima... Upala srčane ovojnice - simptomi slični infarktu i posljedice Zdravlje Možda te zanima... Mali, ali vrijedni prehrambeni trikovi protiv upala i bolova u tijelu Hrana

Probaj protuupalnu dijetu

Osim točno propisane protuupalne dijete, možeš i vrlo jednostavno u svoj jelovnik uvrstiti anti-upalnu hranu (poput trešanja, špinata i avokada), izbaciti prerađene namirnice, konzumirati manje šećera i povećati unos povrća.

Uživaj u punozrnatim namirnicama

Kada god je moguće, prije posegni za punozrnatim proizvodima od onih s obrađenim žitaricama. Tako ćeš osigurati bogat izvor vlakana, vitamina, minerala i nutrijenata koje tvoje tijelo treba. Jedno je istraživanje čak pokazalo kako konzumacija cjelovitih žitarica može smanjiti uzročnike upala u našim tijelima.

Pokreni se!

Postoji još načina kako stati na kraj upali koji ne uključuju samo ono što jedeš. Jedno je istraživanje proučavalo kako vježbanje utječe na upale uzrokovane reumatskim bolestima i otkrilo kako bi ono moglo biti potencijalni tretman za one koji boluju od tih upala.

Još je jedno istraživanje pokazalo kako određene vježbe mogu potaknuti otpuštanje antioksidansa u tijelu dok istodobno smanjuju upalni proces.

Hrana koja može uzrokovati upale u tvom tijelu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.