Zdravlje Simptomi i pomoć 06. ožujka 2019.

Žene su izloženije riziku od bolesti uzrokovanih pasivnim pušenjem

Cigarete_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada je više istraživanja pokazalo da pasivno pušenje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje nepušača, a australsko istraživanje pokazuje da su riziku od bolesti znatno izloženije žene.

Kako je objavljeno u časopisu “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, tinejdžerice su znatno izloženije riziku od bolesti izazvanih pasivnim pušenjem od svojih vršnjaka suprotnog spola. 

Pušenje u domu utječe na zdravlje cijele obitelji

Znanstveni tim Sveučilišta Zapadne Australije proveo je istraživanje koje je obuhvatilo više od tisuću tinejdžera nepušača, s fokusom na pušačke navike u njihovom domu. Ispitanici su rođeni u periodu od 1989. do 1992. godine, a praćene su aktivnosti povezane s duhanskim dimom prije svega kod njihovih roditelja, a potom i ostalih ukućana ..pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života.

Važno je razumijevanje posljedica pasivnog pušenja

Istraživanje je pokazalo da je gotovo svako drugo dijete u svom domu izloženo pasivnom pušenju, a na osnovu uzoraka krvi utvrđeno je da su tinejdžerice puno više izložene riziku od većeg kolesterola i srčanih bolesti. 

Australski znanstvenici tvrde da je istraživanje od velikog značaja u razumijevanju posljedica pasivnog pušenja i najavljuju da će sljedeći korak biti usmjeren ka objašnjenju zašto su žene izložene duhanskom dimu podložnije rizicima od muškaraca.

Pogledaj što se događa tvome tijelu kada prestaneš pušiti!

Možda te zanima... Nismo svjesni štetnosti cigarete niti utjecaja pasivnog pušenja na zdravlje djece! Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      makan

      onda nek se drže aktivnog pušenja

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.