Eko 25. svibnja 2016.

Ima nade: Inovacija koja će spasiti morski svijet

Limenke
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici već dugi niz godina upozoravaju na problem "plastifikacije mora", koja nastaje razgradnjom odbačenih plastičnih predmeta na obali i u moru. Britanski znanstvenici sa sveučilišta u Plymouthu i Southamptonu upozoravaju da su mora i oceani prekriveni mrežama vrlo sitnih plastičnih fragmenata i vlakana. Tako su osim same plastične ambalaže koja su opasnost za životinje, veliki problem i vlakna nastala njihovom razgradnjom

Za razliku od plastičnih vrećica, čepova, PET boca i ostalih plastičnih predmeta razbacanih po plažama i obalama, ovi mikroskopski polimerni ostatci nisu vidljivi golim okom pa se tek posebnim metodama može izmjeriti njihova koncentracija u morskoj vodi. Riječ je o poznatim polimerima poput polivinil alkohola, alkida, polietilena, poliamida, poliestera, polipropilena i polimetilakrilata koji se upotrebljavaju u proizvodnji ambalaže, odjevnih predmeta, užadi, cijevi itd. 

Veliki problem su i plastični držači za pivo za koje se navodi da sveke godine uzrokuju pomor oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača. Kako bi tome stao na kraj, jedan proizvođač piva odlučio je svoje limenke piva pakirati u držač napravljen od pšenice i ječma. Držač je u potpunosti biorazgradiv te će ga i morske životinje moći probaviti u slučaju da dospije u njihova usta. Više o ovoj inovaciji, za koju se nadamo da će primijeniti i drugi proizvođači, pogledaj u videu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.