Dijeta 22. studenoga 2020.

Bizarna krumpir dijeta o kojoj pišu svjetski mediji: nutricionisti kažu ovo ne pokušavajte!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta s krumpirom zvuči bizarno, ali za Andrewa Taylora, koji je težio 151 kilogram u vrijeme kada je započeo svoj eksperiment je dala rezultate jer je nakon godine dana provedbe "Spud Fit Challengea", ovaj Australac imao 53 kilograma manje, prenosi Health.com

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Andrew Taylor (@spudfit) on

Danas Taylor više ne jede samo krumpir, a o svom eksperimentu kaže. "Moj Spud Fit Challenge bio je zamišljen kao kratkoročna intervencija za liječenje moje vlastite ovisnosti o hrani", rekao je Taylor  "Moje ponašanje prema hrani sličilo je ponašanju alkoholičara i ovisnika, pa sam se odlučio boriti protiv toga uz pomoć modela apstinencije: prestao sam konzumirati svu hranu osim krumpira. "

Kada je eksperiment završio, Taylor je nastavio jesti krumpir, ali u manjim količinama. Ostatak je nadomjestio drugim namirnicama i prehranom koja se bazira na biljkama- raznom voću i povrću, mahunarkama i žitaricama.

"Prije nekoliko tjedana imao sam i pregled, a moj liječnik je rekao da je veoma zadovoljan mojim zdravstvenim stanjem", rekao je Taylor koji je bio depresivan i anksiozan prije nego što je započeo svoju dijetu s krumpirom. "Moje je mentalno zdravlje danas nakon što sam smršavio i prebacio se na biljnu prehranu mnogo bolje."

Sandra Krstev Barać, mag. nutr. komentira Spud Fit Challenge : Krumpir dijeta je još jedna u nizu bizarnih dijeta koje treba zaobilaziti u širokom luku. Ideja da se jede isključivo krumpir otkriva njenu banalnost i dugoročnu neodrživost. Dijeta je suviše restriktivna da bi se mogla smatrati zdravim načinom mršavljenja. Naime, da bi se kvalitetno mršavjelo nije potrebno samo ograničiti unos kalorija, već je nužno i temeljiti unos hrane na nutritivno bogatoj hrani poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, niskomasnim mliječnim proizvodima i mesu ribe i peradi što ovdje sigurno nije slučaj. Valja znati i da prenagli gubitak kilograma često prati i gubitak na mišićnoj masi. Uslijed nedostatka proteina u prehrani, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi metaboličke funkcije mogle neometano teći. Gubitkom mišićne mase usporava se i bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što se želi postići kvalitetnim mršavljenjem.

Je li dijeta s krumpirom zaista učinkovita?

Tijekom svog izazova, Taylor je jeo sve vrste krumpira, uključujući slatki krumpir ili batat. Da bi jelima dodao okus, upotrijebio je prstohvat sušenog bilja ili slatki čili umak, a ako je radio pire krumpir, radio ga je uz pomoć sojinog mlijeka. Pio je uglavnom vodu, povremeno pivo, a kako mu je u prehrani u potpunosti nedostajalo mesa, nadopunio ga je vitaminom B12.

Nadalje, Taylor si nije ograničavao količine krumpira već ga je jeo onoliko koliko mu je bilo potrebno da se zasiti. Prvi mjesec uopće nije vježbao, a smršavio je 9 kilograma. No, nakon njega, svakodnevno je u svoju rutinu dodao 90 minuta vježbanja.

Grejp_Dijeta-Zk Možda te zanima... Trodnevna dijeta za brze rezultate prije blagdana Dijeta

No, postoji li nešto čarobno u ovom načinu mršavljenja? Ne baš. Svaka dijeta koja se bazira na kalorijskom deficitu potaknut će gubljenje kilograma, kaže doktor Nadolsky. Dakle, mogla bi jesti samo pizzu i gubila bi kilograme. No, to ne znači da bi to trebala raditi i da je to zdravo.

Krumpir je sjajan izvor vlakana i zdravih ugljikohidrata i on ti može pomoći zadržati osjećaj sitosti pa ga ne trebaš izbacivati iz prehrane ako želiš smršaviti. Također, odlična je namirnica ako ga kuhaš, naveo je nutricionist Spencer Nadolsky. Nadalje, krumpir je bogat kalijem i vitaminom C, a određene vrste, poput slatkog krumpira, također su prepune vitamina A.

 | Author: Screenshot: Spud Fit/Facebook Foto: Screenshot: Spud Fit/Facebook

 

"Osobno ju ne bih preporučio", rekao je doktor Nadolsky. "Ona je vrlo restriktivna. Popularna ketogena dijeta je vrlo restriktivna, ali dijeta s krumpirom jedna je od najrestriktivnijih dijeta koja uopće postoji."

Dr. Nadolsky radije preporučuje prehranu koja je prepuna različitih cjelovitih žitarica, voća, povrća i niskomasnih mliječnih proizvodima i mesa peradi . "Barem 30 % tvoje prehrane trebalo bi doći iz proteina, poput piletine ili ribe", rekao je. 

Ako planiraš provedbu bilo kakve restriktivne dijete, savjetuj se sa svojim liječnikom i nutricionistom.

Možda te zanima... Pečeni krumpir s limunom i češnjakom Hrana Možda te zanima... Pečeni krumpiri s češnjakom, hrskav izvana, mekan iznutra Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.