Dijeta Dijetni savjeti 19. srpnja 2016.

Mjesečna detoksikacija za bubrege i crijeva

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prvoj fazi detoksikacije, posvećenoj bubrezima glavna namirnica je peršin - diuretik koji možeš usitniti i od njega napraviti sok. U drugoj fazi forsira se zeleno lisnato povrće i salate, posebno gorke: rikola, radič, tamnocrvene i tamnozelene gorke salate.

Kao i samoniklo bilje poput šparoga i maslačka (nema ih u ovo doba godine, ali dobro je to znati za proljetnu detoksikaciju), dok u posljednjoj fazi, posvećenoj crijevima, u tijelo treba unositi što više vlakana: jabuke, rotkvice, kelj, luk (posebno mladi, koji se na tržnici, može naći cijele godine).

Preporuka za voće i povrće

Osim jabuka i limuna, od voća se preporučuje: grožđe, kruške, ananas, grejp, trešnje i većina bobičastog voća. Osim zelenog lisnatog povrća, preporučuju se krastavac, rajčica artičoke i gotovo sve vrste korjenastog povrća. Nakon detoksikacije, slijedi prelazak na uravnoteženu, zdravu prehranu, pri čemu treba biti umjeren u konzumiranju mesa. Suhomesnate proizvode izbjegavaj.

Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi najkvalitetniji su od životinja sa slobodne ispaše. Smanji alkohol, kavu, prerađeni šećer, rižu i ulje, bijelo brašno i pekarske proizvode od bijelog brašna. Redovito vježbaj i dovoljno spavaj jer je san također učinkovit način eliminiranja toksina. Poželjna je svakodnevna fizička aktivnost u obliku šetnje, planinarenja i vježbanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.