Dijeta 02. studenoga 2023.

Najgori nutricionistički savjeti s društvenih mreža koje ne treba slušati

Foto: Pexels Anketa pokazuje da se najviše loših informacija o prehrani širi Facebookom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anketa provedena među 2050 nutricionista pokazuje da se najviše lažnih informacija i loših savjeta nalazi na Facebooku. Stručnjaci razotkrivaju 10 loših savjeta i objašnjavaju zašto ih ne trebamo primjenjivati.

Danas svatko može snimiti video ili napraviti fotografiju kojom upozorava na štetnosti ili prednosti određene hrane bez da iza tih tvrdnji stoji bilo kakav dokaz ili činjenica. Posebno je štetno što će se uvijek pronaći barem jedna osoba koja će povjerovati u takve navode i tako potencijalno ugroziti svoje zdravlje. 

Dok se takve lažne informacije šire kroz sve društvene mreže, najviše ih možemo pronaći na Facebooku, barem tako pokazuje anketa What's Trending in Nutrition provedena u krugu nutricionista. Čak 70 posto njih smatra da najviše netočnih informacija možemo pronaći na Facebook stranicama. To ne znači da su sve informacije koje tamo nađemo nužno loše nego da je potrebno potražiti izvor tih informacija i njihovu znanstvenu pozadinu. 

Među brojnim lažnim navodima i informacijama o zdravoj hrani, Women's Health navodi 10 najčešćih. 

Izbjegavajte jesti banane jer uzrokuju debljanje

“Banane se ocrnjuju jer se smatraju hranom s visokim sadržajem šećera i povezuju s velikim promjenama razine šećera u krvi”, objašnjava dr. sc. Cassandra Forsythe  i dodaje da to nije istina. "Po porciji banane nemaju ništa više šećera od bilo kojeg drugog voća, pa ako iz bilo kojeg razloga trebate ograničiti unos šećera, banane nisu ništa štetnije od jabuke ili kruške. Bogat su izvor kalija, koji je ključan za normalno funkcioniranje mišića, živaca i mozga. A što se tiče glikemijskog indeksa, banana nije visoko glikemijska namirnica. Ako primijetite da ste gladni nakon što ste pojeli bananu, bilo bi vam dobro da je pojedete s prirodnim maslacem od kikirikija s niskim sadržajem šećera”, zaključila je. 

Limunove kore su moćnije od kemoterapije

“Kao nutricionistica, bit ću prva koja će reklamirati snagu hrane za naše tijelo. Ipak, reći da je jedan dio namirnice moćniji od kemoterapije vrlo je opasno", napominje nutricionistica Angela Lemond. Iako su limuni bogati vitaminom C koji je u velikim dozama proučavan kao lijek protiv raka te drugim fitokemikalijama, nemojte odbaciti kemoterapiju radi citrusa.

Govedina je loša za zdravlje

Iako su istraživanja pokazala da je konzumacija prerađenog crvenog mesa poput slanine, kobasica i hrenovki povezana sa srčanim bolestima i kolorektalnim rakom, nisu pronašla nikakvu vezu između konzumacije neprerađenog, prvoklasnog crvenog mesa i bolesti srca i raka, kaže Jim White, vlasnik Jim White Fitness & Nutrition Studios. "Osim toga, studije su bile dugoročne opservacijske koje su nešto pouzdanije od meta analize ili nasumičnih kontrolnih ispitivanja", dodaje. White preporučuje ograničavanje konzumacije crvenog mesa na 60 grama dnevno tri puta tjedno, te odabir nemasne govedine, teletine, janjetine, kozetine i svinjetine. Također uključite druge zdrave bjelančevine u prehranu kao što su plodovi mora, perad, grah i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti.

 | Author: Pexels Foto: Pexels White preporučuje ograničavanje konzumacije crvenog mesa na 60 grama dnevno tri puta tjedno

Kokosova voda dobra je za nadoknadu tekućine nakon vježbanja

“Znoj ispušten tijekom vježbanja prvenstveno se sastoji od elektrolita natrija,” objašnjava fizioterapeutkinja Jackie S. Womble. “Kokosovu vodu je u redu piti kako biste ostali hidrirani tijekom dana, međutim, ona ne osigurava potrebnu količinu natrija za nadoknadu onoga što je izgubljeno tijekom intenzivnog vježbanja. Prikladna je za rekreativne aktivnosti, ali ne i za pojedince koji žele nadoknaditi ono što je izgubljeno tijekom intenzivne aktivnosti. Sportsko piće je bolji izbor”, dodaje.

Jedite samo organsko

Odabir organskog naspram konvencionalnog osobni je izbor, kaže nutricionist Toby Amidor, autor knjige The Healthy Meal Prep Cookbook. “Nema nutritivne razlike između to dvoje, a nedavno je istraživanje pokazalo da su pojedinci s niskim primanjima koji si nisu mogli priuštiti jesti organsko povrće u potpunosti preskočili povrće jer su smatrali da je konzumacija konvencionalnog povrća štetna”, objašnjava stručnjak i dodaje: "Dobrobiti jelovnika bogatog povrćem, bilo organskog, konvencionalnog, lokalnog ili neuglednog nadmašuju negativne posljedice preskakanja povrća u obrocima".

Ako ne možete izgovoriti nešto s popisa sastojaka, nemojte jesti tu hranu

“Mnoge su namirnice obogaćene vitaminima i mineralima kako bi se poboljšala njihova nutritivna kvaliteta i to je sjajna stvar”, kaže nutricionistica Heather Mangieri, autorica knjige Fueling Young Athletes. “Vjerojatno ćete jesti stvari koje ne možete izgovoriti. Željezov ortofosfat u pahuljicama mekinja koje jedem svako jutro izvrstan je primjer. Možda vam zvuči zastrašujuće, ali kao znanstvenica, znam da je to samo drugo ime za željezo. S druge strane, jesti previše 'čisto' može zapravo dovesti do nedostatka hranjivih tvari. Naše zalihe hrane nadopunjuju se vitaminima i mineralima s razlogom, a to nije da prestrašimo javnost ili povećamo broj bolesti nego da ih spriječimo”, zaključila je nutricionistica. 

Slijedite keto dijetu za mršavljenje

Autorica i nutricionistička savjetnica Elizabeth Ward kaže da “ne postoji niti jedno istraživanje koje dokazuje da je ketogena dijeta korisna za bilo što osim za epilepsiju, a taj se učinak prvenstveno vidi kod djece. Dijeta je terapijski režim propisan od strane liječnika i nadgledan od strane nutricionista i to s razlogom! To je način prehrane s visokim udjelom proteina, masnoća i vrlo niskim udjelom ugljikohidrata koji može uzrokovati umor i nedostatak nekoliko hranjivih tvari. Ne uči vas kako izgraditi zdrave prehrambene navike, granično je opasno i teško ga je slijediti”, upozorava.

Nemojte jesti žumanjke

U istraživanju objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition znanstvenici su proučavali povezanost između kolesterola i konzumacije jaja te bolesti koronarnih arterija. Zaključili su da žumanjci nisu povezani s povećanim rizikom od nastanka ove vrste bolesti. “Osim toga, žumanjak je hranjiviji od bjelanjka”, kaže nutricionistica Valerie Goldstein. “Sadrži vitamine A, B12, D, E i K, zajedno s omega-3 mastima, folatom, kolinom i antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin”, objašnjava i dodaje: "Jedite cijela jaja".

 | Author: Pexels Foto: Pexels Jedite cijela jaja

Superhrana rješava sve probleme

"Sva hrana pruža neke dobrobiti, ali nijedna hrana nije toliko iznad ostalih", kaže nutricionistica Leslie Bonci, vlasnica Active Eating Advice i dodaje: “Ne postoji hrana koja uzrokuje ili liječi bolest. Također ne postoji niti jedna 'idealna' hrana koja je najbolji izvor proteina, masti, vlakana, fitonutrijenata, ugljikohidrata, tekućine, vitamina i minerala”. Stoga se nikada nemojte oslanjati na jednu namirnicu ili čak na skupinu namirnica jer biste mogli stvoriti neravnotežu hranjivih tvari.

Očistite organizam sokovima

"Sok ima malo vlakana, a ako u tijelo ne unosite nikakvu hranu kojom bi se hranile vaše crijevne bakterije, kada ponovno jedete, te crijevne bakterije neće znati kako se nositi s viškom supstrata", objašnjava nutricionistica i medicinska sestra Robyn Nohling. “Tada možete doživjeti probavne probleme i stvoriti mišljenje da ne možete jesti određenu vrstu hrane jer uznemiruje vaš probavni sustav", objašnjava i dodaje kako sokovi ne pomažu čišćenju organizma jer smo "opremljeni nevjerojatnim stvarima koje se zovu bubrezi i jetra; vaše se tijelo samo detoksificira”. 
 

Možda te zanima... Što se dogodi kada iz prehrane izbacite crveno meso, ribu ili mliječne proizvode? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.