Dijeta 02. veljače 2024.

Umjesto Ozempica, koriste laksative za mršavljenje, ovo su posljedice

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da je gotovo 10 % adolescenata diljem svijeta koristilo proizvode za mršavljenje bez recepta, poput laksativa.

Sve više ljudi koristi laksative kako bi izgubili kilograme, ali stručnjaci se slažu da lijek koji se izdaje bez recepta nije učinkovit niti siguran za upotrebu kao proizvod za mršavljenje i može imati negativne učinke ako se uzima iz pogrešnog razloga. Nova studija, objavljena u siječnju u JAMA Open Network, otkrila je da je gotovo je jedan od 10 adolescenata, posebno djevojke, diljem svijeta koristio proizvode za mršavljenje bez recepta, poput laksativa.

"Korištenje proizvoda za mršavljenje bez recepta kod adolescenata je javnozdravstveni problem koji je povezan s negativnim fizičkim i psihičkim posljedicama", izjavila je za Health dr. Natasha Hall, glavna autorica studije. Meta-analiza je uključila 90 studija, sa 604 552 sudionika mlađih od 18 godina. Istraživači su otkrili da se tablete za mršavljenje najčešće koriste, a laksativi i diuretici slijede ih po popularnosti.

Istraživači su također otkrili da se proizvodi za mršavljenje najčešće koriste u Sjevernoj Americi u usporedbi s Azijom i Europom, a dva posto sudionika izjavilo je da su koristili proizvod za mršavljenje u zadnjih tjedan dana. "Nadamo se da će ova studija promicati svijest o tome koliko je ovo pitanje važno i pružiti informacije o tome koliko se adolescenata bavi ovim štetnim aktivnostima koje ne funkcioniraju i koje su zapravo povezane s ozbiljnim dugoročnim rizicima", rekla je Hall.  Evo što se događa kada se za mršavljenje koriste laksativi, kao i alternative koje preporučuju liječnici.

Uzimanje laksativa za mršavljenje može dovesti do pothranjenosti

Iako uzimanje laksativa može uzrokovati minimalan gubitak težine u kratkom roku, oni se nikada ne bi trebali koristiti za mršavljenje. Pravi problemi nastupaju tek kasnije. "Budući da laksativi ili ubrzavaju rad crijeva ili blokiraju apsorpciju hranjivih tvari ili vode, tijelo nije u stanju apsorbirati ove prijeko potrebne spojeve", objasnio je Sam Mathis, asistent profesora obiteljske medicine na Sveučilištu Texas Medical Branch. 

Mathis dodaje da odrasli mogu podnijeti gubitak tih hranjivih tvari u kratkom roku bez puno komplikacija, ali to ne vrijedi i za adolescente koji se još uvijek razvijaju te kod njih uzimanje laksativa može uzrokovati pothranjenost ako se redovito koriste. “Pothranjenost može uzrokovati probleme s rastom i razvojem tijela i mozga. To može dovesti do oslabljenih kostiju i mišića, lošeg mentalnog razmišljanja, slabijeg uspjeha u školi, a dugoročno može dovesti i do poremećaja prehrane", objasnio je Mathis. Kod nekih prestanak uzimanja laksativa može uzrokovati abnormalno debljanje što može stvoriti začarani ciklus debljanja i gubitka težine i dovesti do nekoliko zdravstvenih komplikacija. 

Kefir za zdravlje Možda te zanima... 10 namirnica koje potiču probavu i metabolizam Hrana

Najčešće korištene vrste laksativa

  • Osmotski laksativi: omekšavaju stolicu i omogućuju lakše i češće pražnjenje crijeva. Ove vrste laksativa najčešće se koriste za djecu koja pate od zatvora.
  • Stimulativni laksativi: stimuliraju mišiće koji oblažu crijeva, što pomaže pri izbacivanju stolice.
  • Laksativi koji stvaraju masu: Povećavaju težinu stolice, što pomaže u stimulaciji crijeva i izbacivanju stolice. 
  • Laksativi za omekšavanje stolice: Dovode vodu u stolicu, što je omekšava i olakšava izlazak stolice. 

Porast niskobudžetnih opcija za mršavljenje

Gubitak težine česta je tema na društvenim mrežama, a laksativi se predstavljaju kao jeftinije i pristupačnije opcije koje svatko može nabaviti bez recepta u odnosu na lijekove za mršavljenje poput Ozempica za koji je potreban recept, a koriste ga inače osobe s dijabetesom tipa 2. 

Upravo zbog toga su laksativi postali poznati kao "niskobudžetni Ozempic", koji se često promovira tinejdžerima na društvenim mrežama. Na TikToku se promoviraju oznakom #guttok koja ima više od 1,2 milijarde pregleda, a najviše se govori o laksativima kao što su Miralax, Glycolax i Ex-Lax. Mnogi influenceri također promoviraju dodatke i tablete za mršavljenje koji nisu odobreni, a Hall napominje da su zapravo opasni i ne funkcioniraju. 

Što liječnici preporučuju za sigurno mršavljenje?

Liječnici se slažu da se laksativi nikada ne smiju koristiti u svrhu mršavljenja. Umjesto toga, uravnotežena i zdrava prehrana ključna je za održavanje zdrave i primjerene težine.

Mathis preporučuje cjelovitu hranu s obiljem voća i povrća te 2000 kalorija ili manje dnevno. Također možete jesti hranu koja djeluje kao prirodni laksativ, a to su kruh bogat vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, probiotski jogurti i sir, pa čak i masna riba. 

"Druga stvar koja pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine je redovita tjelesna aktivnost bilo kroz tjelovježbu ili svakodnevne aktivnosti koje promiču zdravlje poput vrtlarstva, sporta, hodanja ili penjanja stepenicama na poslu", rekao je Mathis.

Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.