Eko 13. studenoga 2023.

Sve više Europljana kao kućne ljubimce drži opasne divovske puževe

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Afrički divovski puževi, dugački i do 20 centimetara sve su češći kućni ljubimci u europskim domaćinstvima, no švicarsko sveučilište upozorava da to i nije dobra zamisao.

Te bi životinje mogle biti opasne za ljude, jer mogu prenijeti plućne gliste koje se izliježu u plućima štakora, što u ljudi može rezultirati razvojem meningitisa, objavio je tim znanstvenika sa Sveučilišta u Lausannei u znanstvenom časopisu "Parasites & Vectors". Dodaju da bi i otprilike dvije trećine od najmanje 36 poznatih patogena u puževima moglo zaraziti ljude.

Popularne vrste u europskim terarijima su afrički divovski puž (Lissachatina fulica) i azijski puž vrste ahat (Achatina achatina). "Društvene mreže pune su fotografija ponosnih vlasnika koji puževe stavljaju na kožu ili čak u usta", rekla je zoologinja Cleo Bertelsmeier s Instituta za ekologiju i evoluciju biološkog i medicinskog fakulteta u Lausannei.

termometar Možda te zanima... Kako prepoznati meningitis i kada potražiti liječničku pomoć? Zdravlje

Kazala je kako ljudi vjeruju da je puževa sluz dobra za kožu, no ona može predstavljati opasnost zbog prijenosa patogena. Bertelsmeier i njezini kolege su nakon analize brojnih fotografija objavljenih na društvenim mrežama ustanovili da se divovski puževi drže u domaćinstvima kao kućni ljubimci.

Upozoravaju da mnogi među njima nisu svjesni rizika "kojiemu izlažu i sebe i djecu kada ih, primjerice stavljaju na lice", rekao je koautor studije Jérôme Gippet. Istraživači upozoravaju da će, poraste li trgovina ovim kućnim ljubimcima, "biti više prilike za unošenje i širenje štetnih patogena na ljude i druge životinje".

Ahatni puževi su proždrljivi i brzo se razmnožavaju. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) uvrstila ih je na popis opasnih invazivnih vrsta i svrstala ih u kategoriju štetočina.

Možda te zanima... Preminuo je mladić koji je ostao paraliziran nakon što je pojeo puža Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.