Eko 01. srpnja 2023.

Dim marihuane opasan za kućne ljubimce

mačka
Foto: Unsplash Dim marihuane opasan je za kućne ljubimce
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sjedite kod kuće i pušite joint, a mačka vas gleda s kauča? To bi moglo loše završiti jer dim udišu i kućni ljubimci, upozoravaju veterinari.

"[Dim] može uzrokovati simptome opasne za život" životinja, kaže njemačka veterinarka Moira Gerlach. Dok pušite marihuanu uvijek pazite da vaši kućni ljubimci nisu u prostoriji. Ako vaš pas slučajno pojede vaše 'kolačiće', odmah kontaktirajte veterinara, preporučuje Gerlach. Ako je prošlo manje od dva sata otkako je životinja progutala kolačić s marihuanom, veterinar može izazvati povraćanje kako bi se štetna tvar izbacila.

No, čak i ako tek kasnije primijetite da su kolačići nestali, ipak se morate posavjetovati s veterinarom, kaže Gerlach i dodaje da je važno ne lagati o konzumaciji kanabisa. "Iskreno prijavite što je životinja konzumirala", kaže ona.

Možda te zanima... Pušenje je štetno, uzrokuje li onda i pušenje marihuane rak pluća? Zdravlje

Ako niste svjesni da je vaš ljubimac konzumirao kanabis, to možete prepoznati po simptomima intoksikacije. Česti su neurološki simptomi uključujući proširene zjenice, teturanje, drhtanje, konvulzije i gastrointestinalni simptomi kao što su slinjenje, povraćanje. Međutim, ozbiljnost simptoma može varirati ovisno o životinji i progutanoj količini.

Marihuana također može utjecati na njihovo ponašanje, pri čemu životinje ponekad pokazuju nemir, apatiju ili pojačano glasanje, kao i agresivno ponašanje, čak i grizu. Ako sumnjate da bi vaš ljubimac mogao biti pod utjecajem, odmah kontaktirajte veterinara, kaže Gerlach.

Možda te zanima... Dugoročno pušenje marihuane udvostručuje rizik od psihoze Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.