Eko 13. ožujka 2020.

Jedini albino orangutan: Godinu dana nakon puštanja Alba je ponovno viđena u prašumi

Foto: Save the Orangutan/Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prošlog mjeseca, zaštitari indonezijskog nacionalnog parka Bukit Baka Bukit Raya u prirodu su pustili tri rehabilitirana orangutana. Za vrijeme njihova nadziranja, primijetili su jedno poznato i jedinstveno lice.

Alba, jedina na svijetu poznata ženka albino orangutana, pojavila se usred prašume godinu dana nakon što je i sama puštena u divljinu, prenosi Smithsonian. Sa svojim svijetlo plavim očima i bijelim krznom Alba je rijetkost među već kritično ugroženim vrstama orangutana - bornejskim, sumatranskim i Pongo tapanuliensis orangutana koji danas postoje samo na indonezijskom otoku Sumatri i na otoku Borneo, kojeg dijele Indonezija, Malezija i Brunej. 

Možda te zanima... Video: Orangutanica Nonja otkrila spinner i dobila Facebook obožavatelje Eko

Ovim velikim majmunima prijeti gubitak staništa, budući da su ogromne površine šuma očišćene za poljoprivredne svrhe, posebno za proizvodnju palminog ulja, a ponekad se love i radi hrane. Orangutani, osobito mladi, također se love zbog ilegalne trgovine kućnim ljubimcima.

Prema Smithsonianu, Alba, inače bornejski orangutan, spašena je 2017. godine nakon što su je seljani uhvatili i zatvorili na indonezijskom dijelu Bornea. Službenici Zaklade za preživljavanje Borneo Orangutan (BOSF) i Središnje agencije za zaštitu prirodnih resursa Središnjeg Kalimantana otkrili su da je dehidrirana i zaražena parazitima.

Alba, koja je u vrijeme svog spašavanja imala pet godina, poslana je u spasilačko-rehabilitacijski centar Nyaru Menteng Orangutan. Tamo je provela gotovo dvije godine pod ljudskim nadzorom. Njen oporavak bio je spor, a osim činjenice da je ona albino orangutan, ima problema s lošim vidom i sluhom te je osjetljiva na svijetlo. U prosincu 2018. Alba i još jedan spašeni orangutan po imenu Kika oslobođeni su u nacionalnom parku Bukit Baka Bukit Raya, zaštićenom području koje igra važnu ulogu u borbi za spas orangutana.

Stručnjaci će pratiti Albu tijekom sljedeća tri mjeseca kako bi joj osigurali daljnji napredak. Međutim, njen dosadašnji napredak bio je „uistinu pozitivan“, kaže Agung Nugroho, direktor nacionalnog parka  Bukit Baka Bukit Raya. "Svi se nadamo da će Alba i dalje preživjeti u ovoj šumi i živjeti slobodna u divljini."

Možda te zanima... Rastapa srca: Fotograf amater uhvatio prizore 'plesa' malenih medvjedića Eko Možda te zanima... Čudesno prijateljstvo: Pas svojoj slijepoj prijateljici donosi njene omiljene igračke Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.