Eko Pokaži ljubav svom ljubimcu! 17. travnja 2023.

Koja aktivnost je idealna za vašeg ljubimca?

Foto: Unsplash, Alvan Nee

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aktivnosti u prirodi odlična su prilika za druženje s vašim četveronožnim prijateljem, ali i najbolji način da vaš ljubimac ne nakupi neželjeni višak kilograma. Zdrava linija tvom će najboljem prijatelju osigurati dulji život bez zdravstvenih poteškoća uzrokovanih pretilošću.

Većini pasa omiljeni dio dana su izlasci u šetnju, vrijeme za jelo i uživanje u 'porcijama' češkanja i maženja s njihovim vlasnicima. U svim ostalim aktivnostima ipak se razlikuju. Dok jedan dio toga ovisi o karakteru i navikama psa, drugi dio je ipak zapisan u DNK, odnosno ovisi o pasmini. Poznato je da su engleski buldozi veliki ljenjivci koje ćete teško nagovoriti na duge šetnje i zahtjevne rute, no u istoj bi aktivnosti sigurno uživao Jack Russell terijer ili ptičar koji su po prirodi vrlo energični. No, bez obzira na njihove prirodne predispozicije, treba uzeti u obzir da je svaki pas karakterom drugačiji pa će možda rado uživati u aktivnostima koje preferira neovisno o svojoj pasmini.

U nastavku vam donosimo pregled aktivnosti u kojima bi vaš ljubimac mogao uživati te otkrivamo koje vrste aktivnosti su idealne za određene pasmine.

Trčanje

Odlična je opcija za rekreaciju čovjeka i psa, a ovu aktivnost voli većina pasa. Svakodnevno trčanje važno je za trošenje viška energije i održavanje kondicije. Pas može trčati slobodno, prema svojoj volji ili zajedno sa svojim čovjekom. Ako trčite zajedno, važno je psu staviti oprsnicu i elastični povodac, ne ogrlicu, kako se ne bi ozlijedio. Iako većina pasa voli trčati, neki to vole baš jako. Odlični partneri za trčanje su psi s visokom razinom energije poput haskija, Jack Russell terijera ili ptičara. Takvi psi će voljeti i trčati uz bicikl. To je također zajednička aktivnost psa i čovjeka u kojoj će oboje uživati. Ako pas trči slobodno, obavezno ga naučite da ne istrčava ispred bicikla kako bi oboje bili sigurni.

 | Author: Unsplash, Trac Vu Foto: Unsplash, Trac Vu

Planinarenje

Planinarenje i šetnje šumom odlična su rekreacija za pse i ljude koji vole dugotrajniju, a manje zahtjevnu aktivnost. Takav tip aktivnosti odgovarat će psima poput labradora, ovčara, bigla, aljaškog malamuta i bernskog planinskog psa. U šetnji svakako pripaziti da se ljubimac osjeća ugodno, a ako se nalazi na mjestu gdje je dozvoljeno pustiti psa s povodca, omogućite mu slobodnu šetnju i njuškanje. Također, uvijek je dobro sa sobom ponijeti ​​više vode, osobito ako to mjesto pješačenja ne može osigurati.

Igranje u parku

Igranje u parku za pse aktivnost je koja će odgovarati psima koji su izrazito društveni i vole druge pse. Ako ljubimac u šetnji samo gleda gdje su drugi psi i traži prijatelja za igru, onda će park za pse biti odlično mjesto za njega. Jedna od pasmina koja obožava društvo drugih pasa, ali i ljudi je zlatni retriver. 

Hvatanje loptice

Lov na lopticu omiljena je aktivnost mnogih pasa. Obožavaju trčati za lopticom, uhvatiti je, donijeti ju natrag i tako u krug. Kod igre s lopticom treba paziti da je teren po kojem pas trči mekan kako se ne bi ozlijedio. Isto tako treba paziti da ne pretjera jer psi često trče za lopticom dok ne padnu od umora. Aktivne pasmine poput Border Collieja najčešće uživaju u trčanju za lopticom.

 | Author: Unsplash, Joséphine Menge Foto: Unsplash, Joséphine Menge

Njuškanje u travi

Njuškanje je aktivnost koju vole svi psi. Njuškanje ih opušta i omogućava im 'čitanje' informacija o okolini u kojoj se nalaze. Osobito ga vole psi s jako izraženim njuhom poput bigla, njemačkog ovčara i jazavčara. Ako pas jako voli njuškati treba pripaziti da ga mirisi ne odvedu u neplaniranom smjeru. Uz sebe uvijek imajte poslastice kako biste svog ljubimca namamili natrag ukoliko se da u bijeg.

Ono što je važno napomenuti je da su ovo stereotipi te da je svaki pas neovisno o pasmini različit karakterom, što posljedično određuje njegove afinitete. Baš kao što je stereotip da su mali psi živčani, isto tako je pretpostavka da mali psi ne mogu izdržati duge šetnje, što ne mora biti točno. Izrazito je važno dobro upoznati svog ljubimca te znati njegov karakter i razinu energije. Iako su neke pasmine sklonije određenom tipu aktivnosti, ne znači da će i svaki pas unutar te pasmine biti takav. Svaki pas je individualna jedinka i za aktivnost treba odabrati onu u kojoj će uživati.

U prirodi vrebaju opasnosti, zaštitite svog ljubimca!

Kako bi vaš ljubimac mogao bezbrižno uživati u aktivnostima, potrebno ga je zaštititi od opasnosti koje vrebaju u prirodi. Bez obzira uživa li vaš krzneni prijatelj u planinarenju, hvatanju loptice ili samo njuškanju u travi, obavezna je preventivna zaštita od nametnika koji vrebaju cijelu godinu, a pogotovo za toplijih dana. Najveću opasnost predstavljaju vanjski nametnici - buhe, krpelji, uši, pauši, komarci i papatači.

Buhe su aktivne tijekom cijele godine, budući da su im i naši domovi potencijalno stanište. Krpelji su također prisutni cijele godine zbog klimatskih promjena koje im pogoduju. Osim krpelja i buha, opasnost predstavljaju i leteći insekti (komarci i papatači) koji su potencijalni prijenosnici bolesti. 

 | Author: Unsplash, Ralu Gal Foto: Unsplash, Ralu Gal

Koji preparat za zaštitu ljubimca od nametnika odabrati ovisi o njegovoj dobi, težini i svakodnevnim navikama. Kemijska sredstva djeluju tako da ubijaju ili odbijaju nametnike i dolaze u obliku ampula, sprejeva i ogrlica. Uz kemijska sredstva mogu se koristiti i ona na biljnoj bazi u obliku ampula, ogrlica, sprejeva i pjena. Biljna sredstva za zaštitu od nametnika djeluju isključivo tako da odbijaju vanjske parazite. Ako buha ili krpelj ipak dospiju na ljubimca, u takvom biljnom preparatu nema ništa što bi ih ubilo pa zato sami po sebi najčešće nisu dovoljna zaštita. 

Više o zaštiti ljubimca od vanjskih nametnika pročitaj OVDJE.

Dok ampule za zaštitu od nametnika djeluju otprilike mjesec dana, antiparazitske ogrlice protiv vanjskih nametnika pružaju zaštitu duže vrijeme, od 4 mjeseca (buhe), do 6 mjeseci (krpelji i papatači), bez obzira na kojem području živimo i gdje putujemo. Scalibor ogrlica je jedina ogrlica na našem tržištu koja pruža zaštitu od papatača tijekom 12 mjeseci. Sve ogrlice, ampule i sprejeve za zaštitu vašeg ljubimca pronaći ćete u ZOOCITYju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.