Eko 08. rujna 2022.

Što ti se može dogoditi ako ne opereš novu odjeću prije nego što je obučeš

Foto: shutterstock Nova i neoprana odjeća možda sadrži toksine koji mogu prodrijeti u tvoju kožu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne postoji ništa bolje od potpuno nove odjeće koju ne treba glačati, ali vjerojatno bi je trebala oprati prije no što je odjeneš. Prema stručnjacima, nošenje nove odjeće prije pranja može dovesti do problema s kožom.

Možda misliš da je nova odjeća sigurna ako izgleda čisto, ali bi zapravo mogla biti štetna za tvoju kožu ako sadrži toksine koji mogu prodrijeti u kožu. Lee W. Johnson, osnivač tvrtke za mušku odjeću Old Bull Lee, objašnjava da se većina tvornica za proizvodnju odjeće nalazi u prometnim urbanim industrijskim područjima s velikom koncentracijom ljudi, kamiona i proizvodnje. Dodaje da te tvornice obično imaju upitnu kvalitetu zraka i da se hlade otvaranjem prozora zbog čega zagađivači lakše cirkuliraju i vežu se za tkanine. „Mnogo industrijskih zagađivača u zraku leti uokolo i vjerojatno se talože na stvarima tijekom proizvodnje. Dok odjeća stigne do kupca, možda će izgledati dobro, ali na njoj ima puno stvari koje se ne vide”, dodao je za HuffPost.

Čak i ako tvornica ima bolju cirkulaciju zraka, kemikalije koje se koriste u procesu proizvodnje mogu biti opasne. Prema Johnsonu, u proizvodnji se koriste:

  • Olovo: prilično čest sastojak u mnogim pigmentima jarkih boja
  • Formaldehid: poznati kancerogen koji se često koristi u odjeći kako bi se spriječilo gužvanje
  • PFC: sredstvo na bazi fluorougljika za izradu vodootporne odjeće
  • AZO boja: kancerogena sintetička boja koju koža lako upija i povezana je s kontaktnim dermatitisom.

Dermatologinja Azadeh Shirazi također upozorava na kinolin koji se može pojaviti u visokim razinama, posebno u poliesteru. Ova kemikalija može uzrokovati alergijski kontaktni dermatitis, a povezana je i s povećanim rizikom od raka.

Utjecaj toksina na kožu

Dermatologinja Loretta Ciraldo često kod pacijenata vidi alergijski kontaktni dermatitis, crveni osip koji se pojavljuje sa svrbežom, a uzrokovan je izravnim kontaktom s određenom tvari. Ciraldo kaže da znojenje i trenje od uske odjeće, kao što je oprema za vježbanje, mogu pridonijeti oslobađanju potencijalno iritantnih boja i kemikalija koje mogu izazvati kožne alergije. "Takve tvari se skidaju s vodom. Na isti način na koji se skidaju u perilici rublja, nažalost, skidaju se i znojenjem", objašnjava Ciraldo.

Ali nećeš nužno primijetiti da te se boje ispuštaju na koži. Ciraldo napominje da one nisu vidljive, ali mogu izazvati osip, svrbež koji se odjednom pojavi ili samo crvenilo bez osipa. Shirazi je za HuffPost rekla da se alergijski kontaktni dermatitis također može pojaviti kao hiperpigmentacija. Ona se može pojaviti u području pazuha, prepona, pojasa ili ispod dojke. "Dio odjeće može ostati zarobljen između kožnih nabora. Tada nema protoka zraka što omogućuje kemikalijama da prodiru u kožu još više i postanu reaktivne”, napominje Shirazi.

Ako imaš reakciju na ove kemikalije, možda nećeš odmah vidjeti znakove. Shirazi kaže da su simptomi obično odgođena reakcija, tako da to nećeš primijetite prvi dan kada obučeš novu odjeću. Obično se pojavljuje danima nakon izlaganja i osip može trajati tjednima. 

Obje dermatologinje napominju da će ljudi koji već imaju problema s osjetljivom kožom i ekcemom najvjerojatnije osjetiti ove učinke, ali čak i ako nemaju ta stanja, još uvijek mogu razviti osjetljivost na ove kemikalije. Ponekad se osjetljivost razvije s vremenom. "Možda osoba neće biti alergična prvi put kad nosi odjeću ili deseti put, ali s vremenom će postati osjetljiva", dodala je Shirazi. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ako se radi o osjetljivim komadima odjeće, možeš ih oprati ručno s malo deterdženta

Najbolji način za pranje nove odjeće

Srećom, pranje nove odjeće nije naporan zadatak i možeš se osloniti na način na koji inače pereš odjeću. Johnson predlaže da novu odjeću okreneš naopako, opereš je na najnižoj temperaturi kako boja ne bi izblijedila i osušiš u sušilici kako bi se uklonila sva nevidljiva čađa i toksini koji bi mogli biti na površini.

Ako se radi o osjetljivim komadima odjeće ili se bojiš da ćeš ih oštetiti prije no što ćeš ih imati prilike nositi, Shirazi savjetuje da ih opereš ručno s malo deterdženta kako bi nestale neke od kemikalija, boja i ostalih tvari.

Možda te zanima... 7 prirodnih lijekova za ekcem Zdravlje psorijaza Možda te zanima... Tipovi psorijaze: Kako ih prepoznati i koji su načini liječenja? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.