Eko 23. kolovoza 2021.

U Zagrebu se uskoro održava utrka koja spaja humanitarni duh sa sportom i ekologijom

Foto: shutterstock Plogging je spoj trčanja i sakupljanja smeća, a na Ekotlonu ima i humanitarnu svrhu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što više uviđamo potrebu za zelenijim alternativama i okrećemo se ekološkom načinu života, tako plogging postaje sve popularniji sport. Početkom rujna u zagrebačkoj plogging utrci moći ćeš sudjelovati i ti, a cijela priča ima i humanitarni karakter

Jesi li ikada čula za sport plogging? Radi se o potpuno novom načinu tjelovježbe koji spaja trčanje ili joggiranje s ekologijom. Sve što ti treba za plogging je standardna oprema za trčanje i vrećica u koju ćeš sakupljati otpad koji pronađeš na stazi kojom trčiš. Ovaj sport s naglaskom na ekologiju posebno je popularan u Švedskoj, a ako si početkom rujna u Zagrebu, u ploggingu ćeš se moći okušati i ti. 

Jedinstveni sportski događaj pod nazivom Ekotlon održat će se 11. rujna u Gradskom parku Bundek u organizaciji 24sata i missZDRAVA. Riječ je o utrci u ploggingu, a predstavlja jedinstveni spoj džogiranja i sakupljanja otpada. Uz učinkovitu aktivnost kojom održavaš svoju fit formu, pomažeš i u očuvanju okoliša što je trenutno goruća globalna tema.

Možda te zanima... Crveni alarm za čovječanstvo: Najopsežnije izvješće o klimatskim promjenama Eko
 

Najnovije izvješće Međunarodnog povjerenstva za klimatske promjene je oglasilo crveni alarm za čovječanstvo, pa je tako čak i najmanji korak prema očuvaju prirode od iznimne važnosti. Odlična stvar je što plogging ne pita za kondiciju i godine, apsolutno svi su dobro došli okušati se u sportu koji čini dobro i tijelu i prirodi. 

Svi su dobrodošli na Ekotlon

Ekotlon utrka na Bundeku prilagođena je svima. Za iskusne trkače tu je maxi plogging staza, dugačka čak 5 kilometara, a za one kojima je to predugačko ili će doći s mlađom djecom, tu su midi plogging staza od 2 kilometra i mini plogging staza dugačka tisuću metara. Sve staze startaju na istome mjestu, ali u suprotnim smjerovima te su kružnog tipa i trči se jedan krug.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Sav prihod od kotizacija Ekotlona na Bundeku ide u humanitarne svrhe

Staze se razlikuju po dužini i zahtjevnosti, a kotizacija iznosi simboličnih 40 kn za 2 i 5 km, a za najmanju je predviđena obiteljska kotizacija od 60 kn. Ne moraš se posebno pripremati za ovaj humanitarni sportski događaj i vježbati svaki dan kako bi na dan utrke bila u najboljoj formi. Sve što ti treba je malo avanturističkog duha i želja da svijet učiniš boljim. 

Za plaćenu kotizaciju očekuje te bogat startni paket, koji uključuje prigodne darove organizatora i sponzora utrke, a na raspolaganju imaš i okrepne stanice, garderobe, toalete te stručnu podršku trenera. Nakon utrke osigurali smo hranu, piće te bogat nagradni, zabavni i edukativni sadržaj. Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja.

Prihod ide u humanitarne svrhe

Kupnjom startnine za Ekotlon pomažeš stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica iz Petrinje, jer će ukupan iznos prikupljen od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme. Njima su u potresu do neuporabljivosti oštećena dva vrtićka objekta od njih pet, zbog čega je čak 220 djece ostalo bez svojih soba te je trenutno na privremenom smještaju. Zbog toga vrtić ujedno ima ograničene resurse te manjak prostora za provođenje certificiranog programa Eko škole, po kojem je godinama poznat. 

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.