Green i bio
402 prikaza

Začini život prirodnim afrodizijacima

Zacini
1/2
Ako se poigraš sa začinima, čak i obična, svakodnevna jela možeš pretvoriti u specijalitete. Začini također poboljšavaju probavu, djeluju na raspoloženje, a neki povećavaju i libido. Da bi užitak u okusima bio potpun, a ljekovito djelovanje snažnije, odaberi začine iz organskog uzgoja

Za prave kulinarske avanturiste, ali i za one manje zahtjevne, vjerne sigurnoj "sol i papar" kombinaciji, Katarina Komerički Briševac iz središnjeg ureda bio&bio trgovina preporučuje začine s eko certifikatima Lebensbaum. Riječ je o njemačkom brandu čije ime znači Drvo života, a proizvodi su napravljeni isključivo od sastojaka iz ekološkog uzgoja i ne sadrže nikakve umjetne dodatke kao što su konzervansi, umjetne arome i pojačivači okusa, niti genetski modificirane sastojke.

Iz bogate ponude Labensbaum začina Katarina je izdvojila nekoliko najprikladnijih za još uvijek hladne dane, a vidjet ćeš da se neke od njih isplati iskoristiti i u pripremi romantične večere za Valentinovo. Pritom ne zaboravi da je kod upotrebe začina umjerenost vrlina, jer veće količine mogu nadražiti probavni sustav, kao i sasvim prekriti pravi okus i miris jela.

Chilli - prirodni afrodizijak i lijek za prehladu

Prva asocijacija koja se javlja na spomen ovog začina je ljuto. Chilli je jedan od najpoznatijih prirodnih afrodizijaka i može se koristiti u bezbroj kulinarskih poslastica, od najjednostavnijih jela do složenih specijaliteta. Najpopularniji je u kombinacijama s mesom, a oni koji ne jedu meso chilli rado kombiniraju sa seitanom, tempehom i jelima od mahunarki. Pospješuje probavu i krvotok, ublažava bol, umiruje živce, snizuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi, pročišćava dišne puteve te štiti od prehlada. Ne preporučuje se kod želučanih i crijevnih smetnji. Ne zaboravi, kad je ovaj začin u pitanju, manje je više. Pomiješaš li chilli s maslinovim uljem, dobit ćeš novi, jedinstven začin.

Ako imaš problema s pretjeranim znojenjem, ipak je bolje da izbjegavaš čili!

Muškatni oraščić stimulira ljubav

Muškatni oraščić još je jedan na listi "ljubavnih začina". Orašastog je okusa, sladak, grije i ima lagani gorkasti ton odličan za različita jela, pite, kolače i pudinge, umake i tople napitke, a daje poseban okus i jelima od bundeve. Krem juha od bundeve s malo muškatnog oraščića prava je delicija. Dostupan je u komadu ili fino mljeven. Djeluje kao stimulans, potiče cirkulaciju, probavu i tek.

Vanilija za savršeni kakao

Vaniliju mnogi nazivaju kraljicom začina. Tržište je preplavljeno sintetskim varijantama ovog začina, no original je lako prepoznati po mirisu, okusu, ali i po cijeni. Malo je pravih organskih plantaža vanilije u svijetu, ponekad ih pohara i uragan pa to utječe na njihovu visoku cijenu. No svaka mrvica vrijedi, jer desert ili napitak s pravom vanilijom doista je nezaboravan užitak.

Stoga vrijedi uvrstiti Lebensbaum bourbon vaniliju u prahu u svoju kolekciju začina: odličan je dodatak kolačima, keksima, palačinkama, a svaki će topli napitak, osobito kakao, pretvoriti u malu svečanost u šalici.

Pogledaj video-recept i pripremi slasni meksički kakao s vanilijom!

Egzotični začini i mediteranske trave

U bio&bio trgovinama možeš pronaći i mnoge druge Lebensbaum začine: oljušteni kardamom, mljeveni korijandar, garam masalu, bijeli, crni i zeleni papar u zrnu, slatku papriku, mljeveni piment i kumin, začinske trave bosiljak, origano, timijan, ružmarin, peršin, kopar te mješavinu začinskog bilja koje će tvojim jelima dati mediteransku notu.

Više info: www.biobio.com.hr

Curry snižava šećer u krvi

Curry je među kupcima bio&bio trgovina jedan od najomiljenijih Lebensbaumovih začina. Neizostavan je u pripremi indijskih specijaliteta. Sjajna mješavina začina ovdje dolazi do izražaja upravo zbog organskog podrijetla sastojaka. Ovo je zaista pravi curry, savršen dodatak jelima od leće, kao i umacima te jelima od povrća i riže. Pospješuje probavu, sadrži antioksidanse, djeluje antibakterijski i protuupalno; snizuje razinu kolesterola i šećera u krvi, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka.

Pitaš se koliko ti je curry stvarno potreban - izračunaj svoj rizik od bolesti!

Nema pite bez cimeta

Teško da možemo fine kolačiće i domaće pite od jabuka zamisliti bez cimeta. Meksikanci ga rado stavljaju i u kavu kojoj daje poseban okus. Cimet ima protuupalno djelovanje, grije i podiže vitalnost, a njegov miris oduševljava u kompotima od suhog voća, jabuka, dunja i krušaka.

Pite, štrudle i okruglice također su odlične s cimetom, a Lebensbaum osim čistog cimeta nudi i odličnu kombinaciju jabuka, smeđeg šećera i cimeta kao stvorene za zimske recepte, naravno u malim količinama (osobito na štrudli od bundeve). U manjim količinama cimet povoljno djeluje na živce želuca, pomaže kod probavnih smetnji, pri kontroli šećera u krvi, bolesti koronarnih arterija, visokog krvnog tlaka.

Ako si ljubitelj kuhanog vina s cimetom, doznaj kako ti ono može pomoći u sprječavanju gripe.

Kurkumom protiv depresije

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja

Kurkumin, žuti pigment kurkume, dodaje se kao bojilo u prehrambene proizvode i označava se na deklaracijama kao E 100. Klikni i doznaj više o ovom zdravom aditivu.

Već odavno je poznato da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.  Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti, od raka do Alzheimerove bolesti. Kurkuma se odavno koristi u Kini kao lijek protiv depresije. Zbog lužnatog djelovanja dobar je i za želudac. Jelima daje lijepu žutu boju (npr. rižoto, palačinke, jela od tofua i povrća...), a upravo je zbog boje koristan i pri izradi domaćeg senfa.

Đumbir za toplu i vitalnu zimu

Đumbir se odlično kombinira i sa slatkim i s kiselim jelima. Daje ljutkasti okus te potiče cirkulaciju i funkcije želuca. Potiče tek, umanjuje mučninu, pospješuje probavu, može pomoći u sprječavanju nekih vrsta raka. Tamari juha s povrćem uz dodatak đumbira pravi je zimski lijek za prehlade, a limunada s ječmenim sladom i malo đumbira otklanja začepljenost dišnih puteva i sinusa.

Đumbir je odličan i za mariniranje tofua, seitana te u jelima od mahunarki. Probaj napraviti varivo od azuki graha i amaranta te ga začini s misom i đumbirom - osjetit ćeš navalu topline i vitalnosti.

Pogledaj kako se đumbir koristi kupkama i u tretmanima koji pomažu kod menstrualnih grčeva, bolova, pothlađenosti i raznih drugih problema.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.