Hrana Hrana kao lijek 19. svibnja 2017.

Crno vino štiti stanice mozga od odumiranja?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prekomjerna konzumacija alkohola štetna je za zdravlje, ali umjerena može biti vrlo korisna. Otprije je već poznato da vino ima pozitivne učinke za zdravlje, ali nedavno je iz znanstvenih krugova puštena informacija da vino štiti stanice mozga.

"Umjerena konzumacija crnog vina povoljno utječe na stanice u mozgu", zaključak je studije objavljene u magazinu Frontiers in Nutrition.

O sada i mačke mogu piti vino

Znanstvenici su odabrali određene komponente urina i stolice osoba koja redovito umjereno konzumiraju vino. Zatim su te komponente dodali neuronima tj stanicama mozga. Stanice su nakon toga podvrgli određenoj razini stresa, kakva bi ih u normalnim okolnostima oštetila ili ubila. Međutim, metaboliti iz crnog vina zaštitili su stanice od umiranja, prenosi Men's Health.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Osim što ovo baca potpuno novo svjetlo na konzumaciju crnog vina, jasno je da naša probava ima važnu ulogu u zaštiti neurona. Daljnja istraživanja će pokazati na koji točno način prehrana utječe na zdravlje mozga i koliko je zdrava mikroflora crijeva važna u tom procesu.

6 razloga zbog kojih je dobro piti crno vino

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.