Hrana 26. travnja 2024.

Hrana koja ima jednaki učinak kao Ozempic i pomaže vam da duže ostanete siti

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je Ozempic namijenjen za dijabetes, mnogi ga koriste za mršavljenje jer suzbija glad. No, postoje i namirnice koje prema stručnjacima mogu imati isti učinak, a većinu vjerojatno već imate kod kuće.

Sve veća pomama za Ozempicom navela je mnoge da isprobaju druge trikove za mršavljenje. Tako je na društvenim mrežama postao poznat "Oatzempic", napitak od zobi pomoću kojih su neki uspjeli izgubiti 4,5 kilograma u nekoliko tjedana. 

Iako zob ima slične učinke kao Ozempic, odnosno može pomoći u suzbijanju gladi, postoji mnogo sastojaka za koje je poznato da zaustavljaju glad na duže razdoblje. Takva hrana potiče oslobađanje hormona GLP-1 koji usporava proces probave, što vam može pomoći da dulje ostanete siti i jedete manje. To uključuje hranu bogatu proteinima, vlaknima poput zobi ili vodu, rekla je za Daily Mail dijetetičarka Michelle Routhenstein. Ali određene kombinacije sastojaka omogućit će vam da osjećate sitost uz najmanju količinu kalorija.

Mahunarke

Mahunarke, koje uključuju leću, grah i kikiriki, imaju puno vlakana i relativno malo kalorija. Sadrže topiva vlakna koja upijaju vodu, što ih čini zasitnima, rekla je Routhenstein. Objasnila je da topiva vlakna povećavaju izlučivanje hormona GLP-1 u crijevima, istog spoja koji Ozempic aktivira, samo u puno manjem intenzitetu.

Prema jednoj studiji, mahunarke mogu pomoći u upravljanju težinom. Prema drugoj studiji, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Torontu, sudionici koji su jeli mahunarke osjećali su se 31 % više sitima od onih koji su jeli obroke s tjesteninom i kruhom. Ako dodate grah u juhe ili variva, možete povećati učinak zasićenosti.

Možda te zanima... 'Oatzempic' sve popularniji napitak za mršavljenje na TikToku, evo što kažu stručnjaci Dijeta

Juhe

Iako juha možda ne zvuči kao obrok koji će vas zasititi, studije pokazuju drugačije. Prema jednoj studiji su juhe zasitnije od čvrstih obroka, ako se naprave od istih sastojaka. To bi, prema Routhenstein, moglo biti zato što tijelo reagira na glad i žeđ na sličan način, a ponekad kada osjećate glad, zapravo ste dehidrirani. Stoga bi vam jedenje juhe moglo pomoći da se osjećate sito.  

Također, Routhenstein je upozorila da nisu sve juhe jednake, a koliko ćete se osjećati sito nakon juhe u potpunosti ovisi o vrsti koju jedete. Na primjer, minestrone juha je vrlo zasitna jer sadrži vlakna iz graha, povrća i ugljikohidrata. Dok bi druga juha s manje hranjivim sastojcima, poput francuske juhe od luka, mogla biti zasitnija.

Možda te zanima... Začinjena juha od mrkve i leće poslužena s jogurtom i naan kruhom Hrana

Voće

Voće ima malo kalorija i puno vlakana i vode, što znači da zauzima puno prostora u želucu i može se sporije probaviti. Routhenstein je rekla da je to dobra opcija ako žudite za nečim slatkim, ali ne želite povećati šećer u krvi prerađenim slatkišima. Prema klinici Mayo, pola grejpa sadrži oko 90 % vode i samo 64 kalorije. Routhenstein je dodala da neko voće, poput jabuka, ima više vlakana od drugih slađih vrsta, poput dinja. 

Iako je voće zdrava opcija, dijetetičarka je napomenula da vas neće samo po sebi zasititi pa ga je najbolje kombinirati s drugim sastojcima kako biste dulje ostali siti. 

Možda te zanima... Koja količina voća dnevno može zaustaviti mršavljenje? Hrana

Povrće

Slično voću, povrće je odlična opcija za održavanje sitosti s malo kalorija. Povrće sadrži bitne vitamine, kao i vlakna i vodu, te malo ili nimalo šećera. Artičoke, brokula i mrkva sadrže najveći udio vlakana i vode prema Willu Coleu, naturopatskom liječniku. 

Routhenstein je dodala da su brokula, cvjetača i prokulice također izvrsne opcije. Također je spomenula da način na koji razmišljate o hrani koju jedete može utjecati na osjećaj sitosti. Ako primjerice volite jesti hrskavu hranu, jedite više namirnica takve teksture kako biste se osjećali više sito nakon obroka. 

Nemasni mliječni proizvodi

Studije su ukazale da nemasni mliječni proizvodi, kao što su svježi sir i grčki jogurt, mogu pojačati osjećaj sitosti. Prema jednom istraživanju takvi proizvodi općenito mogu pomoći u mršavljenju. Drugo je istraživanje pokazalo da je grčki jogurt koristan u smanjenju budućeg apetita jer sadrži malo masti, ali je bogati proteinima. Ipak, Routhenstein je napomenula da se ove namirnice sporije probavljaju jer su bogate proteinima. 

Možda te zanima... Zrnati ili svježi sir: Kojem dati prednost, ako želite biti fit? Hrana

Jaja i riba

Emma Beckett, predavačica na Sveučilištu Newcastle, je za The Conversation rekla da preporučuje prehranu s visokim udjelom nemasnih proteina za one koji žele smanjiti svoj apetit. Ta prehrana uključuje namirnice poput jaja i ribe. Prema istraživanju, ljudi koji su jeli jaja za doručak unijeli su manje kalorija tijekom sljedećeg obroka u usporedbi s ljudima koji su doručkovali žitarice i uz to popili sok.  

Riba je također zasitna jer je bogata omega-3 masnim kiselinama, što bi, prema jednom istraživanju, moglo povećati osjećaj sitosti kod pretilih osoba. Routhenstein je dodala da proteini životinjskog porijekla imaju ima više proteina po gramu od biljnih proteina, stoga su učinkovitiji za one koji žele unositi više proteina da se zasite. 

Možda te zanima... 9 vege namirnica koje imaju više proteina od jaja Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.