Hrana 06. travnja 2020.

Limun torta od badema i meda bez brašna

Foto: Stockfood
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ukusna limun torta od badema i meda bez brašna radi se 'naglavačke' i zaista je impresivna.

Ova torta prekrasna će biti nevezano koje voće se koristi za njenu pripremu, od smokava i naranči pa do ananasa. No, u ovom slučaju mi smo se odlučili na provjereni recept iz kuhinje Marthe Stewart. Nadalje, ako nikada nisi, na portalu missGASTRO možeš provjeriti kako tostirati bademe prije pripreme same torte.

Možda te zanima... Stara dobra pita od sira i limuna za koju ne morate mijesiti tijesto Hrana

Sastojci:

  • 2 žlice maslaca 
  • 50 g (smeđeg) šećera
  • 2 limuna
  • 200 g tostiranih badema
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 4 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
  • 100 g meda

Možda te zanima... Torta ili kocke od limuna i sira bez pečenja Hrana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje premaži s maslacem i dno pospi šećerom. Tanko nareži limun i ukloni sjemenke. Rasporedi kriške limuna u koncentrične krugove, ako je riječ o okruglom kalupu za torte, preko smeđeg šećera. Stavi lim na stranu.
  2. U procesoru za obradu hrane samelji bademe. Dodaj sodu bikarbonu i sol te ponovno uključi procesor hrane dok ne dobiješ finu smjesu. U srednje velikoj zdjeli umuti žumanjke i med. Zatim im dodaj smjesu badema, sode i soli.
  3. Umuti bjelanjke sve dok se ne udvostruče i pretvore u 'snijeg'. Nježno umiješaj bjelanjke u smjesu od badema i prebaci dobiveno tijesto u lim za pečenje.
  4. Peci dok vrh ne postane zlatno smeđe boje, oko 30 do 35 minuta. Ostavi da se ohladi u limu 5 minuta. Pažljivo okreni na tanjur za posluživanje. Posluži toplo.

U slast!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ZDENKO

      Ne vidim poantu micanja brašna, kad je fruktoze u medu 40%, a koja je nebrojeno puta opasnija od glukoze koja se nalazi u brašnu. Naime znanstveno je dokazano da je od fruktoze 32% visa kolicina triglicerida u krvi, nego od glukoze - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714385/

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.