Hrana
2979 prikaza

Recept tjedna: sočna torta od bundeve

Torta
Stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr izabrao je novi recept tjedna. Nevena Buljan iz Rijeke, autorica recepta za sočnu tortu od bundeve i čokolade osvaja Zvijezda poklon paket i besplatnu izradu fotoknjige te ulazi u izbor za kuharicu jeseni, u koji se i ti možeš uključiti

Recept za tortu pečenu u okruglom kalupu promjera 18 cm (ako ćeš peći u većem kalupu, npr. onom promjera 24 cm ili više, udvostruči količinu sastojaka):

Sastojci

Podloga:

  • 100 g speculoos keksa
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 1-2 žlice agavinog sirupa

Speculoos kekse razmrvi ili samelji te pomiješaj sa otopljenim maslacem i agavinim sirupom formirajući kompaktnu smjesu koju ćeš utisnuti na dno okruglog kalupa. Kada utisneš i poravnaš smjesu u kalupu, peci je 5 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Izvadi iz pećnice i malo ohladi.

Krema:

  • 300 g pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • 60-80 ml agavinog sirupa
  • 50 g gorkog nezaslađenog kakaa
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta i đumbira, ili neka druga aroma, npr. korica naranče
  • kakao za posipati po površini torte

Priprema:

  1. Da bi dobili pire od bundeve, ako je veća treba je razrezati na nekoliko dijelova, omotati cijelu u aluminijsku foliju te peći oko 1 sat na 200 stupnjeva.
  2. Odstrani koru, sjemenke te meso bundeve umuti mikserom u pire i ohladi.
  3. Ohlađenom pireu od bundeve dodaj agavin sirup i umućena 2 jaja, umuti u kremu, te na kraju dodaj 50 g prosijanog kakaa te željene začine. Dobro promiješaj ili miksaj dok se kakao ne stopi s kremom.
  4. Kremu ulij u kalup sa polupečenom podlogom od keksa, po vrhu posipaj s malo prosijanog kakaa dok ne pokriješ cijelu površinu i peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne bude suha. Posluži samo ili s tučenim slatkim vrhnjem.

Napomene:

  • količinu kakaa možeš smanjiti, ukoliko ti se čini da će torta biti prejaka
  • agavin sirup možeš u potpunosti zamijeniti običnim/muscovado/demerara šećerom ili medom

Pošalji i ti svoj originalni zdravi jesenski recept i sudjeluj u natječaju Kuhaj u ritmu jeseni!

  • Default avatar - Maja Dragojevic
    majadee Utorak, 04.10.2011. u 21:39

    ima i u intersparu, tamo je najjeftiniji

  • Default avatar - vlatka jurcan-gawlik
    gawlik Ponedjeljak, 03.10.2011. u 09:04

    sve pohvale za tortu, izvrsna je. Ja sam radila od hokaido tikve i jos je na kraju prelila glazurom od cokolade.

  • Avatar Sanjin A.
    sanjin003 Utorak, 30.11.2010. u 21:44

    imaš ih u svim navedenim trgovinama,a najjeftiniji ti je mislim u DM-u (alnatura),a i u prktičnom je pakiranju

Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.