Kolumne 04. srpnja 2019.

Čokoladni brownie od tikvica jednostavan za napraviti

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad pomislim na ljeto i hranu prva namirnica koja mi padne na pamet je tikvica. Nije ni čudo jer ih ima u izobilju, barem u mom kraju.

U vrtu ponekad izgleda kao da rastu samo tikvice. Voliš li ti tikvice? Nekad davno kao dijete nisam baš bila luda za tikvicama, a sad bi ih mogla jesti stalno- sirove, slane, slatke, grilane. Tikvice su stvarno svestrane. Nije ni čudo što je tikvica već dugi niz godina prava zvijezda ljeta.

Znaš li da tikvice spadaju u voće?

Budući da su stvarno svestrane i neutralnog okusa odlične su za pripremu kolača i slastica. Vjeruj nećeš osjetiti da u ovom finom slatkom zalogaju ima tikvica, a bit će sočan i pun hranjivih tvari. Ako te još uvijek nisam uvjerila da probaš napraviti kolač s tikvicama, možda će ti pomoći ako znaš da je ovaj kolač vrlo jednostavan za pripremu. Doslovno jedino naporno što moraš raditi je naribati tikvicu ili ako si lijena ubaciti je u multipraktik koji će je usitniti umjesto tebe. Ovaj kolač zamutiš za deset minuta, onda malo čekaš i uživaš u mirisu čokolade dok se peče.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Ima raznih vrsta tikvica koje se razlikuju bojom, oblikom i okusom, no sve one pripadaju istoj skupni kao krastavac i dinja. Tikvice sadrže obilje vode, mnogo nutrijenata i malo kalorija. Izvrstan su izvor vitamina pogotovo C i B. Tikvice nemoj guliti jer se upravo najviše nutrijenata nalazi u kori, zato kupuj domaće ili uzgoji svoje. Tikvice su odlične za naš probavni sustav, pomažu kod mršavljenja te su prava riznica zdravlja. Zato trk na vrt ili na tržnicu po punu vreću tikvica. Evo i jednog slasnog čokoladnog recepta.

Možda te zanima... Salata za čišćenje jetre, izvrsna za lagani ručak ili večeru Kolumne

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 2 šalice sitno ribane tikvice
  • ½ šalice sjeckanih oraha ili mješavine oraha i kapljica čokolade
  • ½ šalice sirovog kakao praha
  • 1 žlica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 1 šalica šećera
  • 1/3 šalice ulja
  • ½ žlice burbon vanilije
  • 1 žlica octa
  • ¾ šalice biljnog mlijeka

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Postupak:

  • Zagrij pećnicu na 180° C, pripremi kalup za pečenje - obloži ga papirom ili namaži uljem.
  • U većoj posudi pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, sol, vaniliju i ribane tikvice.
  • U manjoj posudi pomiješaj ulje, šećer, ocat i biljno mlijeko.
  • Dodaj tekuće sastojke praškastim sastojcima i lagano promiješaj, ako je pregusto dodaj još malo mlijeka, ako je prerijetko malo brašna. Nemoj puno miješati.
  • Na kraju dodaj još orahe ili neke druge orašaste plodove. Sve izlij u pripremljeni kalup za pečenje.
  • Peci 40-50 minuta ovisno o tvojoj pećnici. Provjeri s čačkalicom je li kolač pečen.
  • Posluži uz voće, sladoled ili preliveno maslacem od orašida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.