Ljepota i relax Prirodno lijepa 27. srpnja 2016.

8 razloga zbog kojih arganovo ulje zovu tekućim zlatom

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ferulinska kiselina iz arganovog ulja smiruje oštećenja na koži nastala uslijed štetnog učinka UV-zraka, dok steroli potiču zadržavanje vlage i jačaju njezinu zaštitnu funkciju. Koristi se protiv opadanja kose, za otklanjanje peruti kao i u slučaju akni, opeklina, bora, strija

Argan postiže visinu i do deset metara, a njegov plod je koštica veličine šljive, koja tijekom sazrijevanja mijenja boju od zelene do žute. Unutar koštice je sjeme čijim se cijeđenjem dobiva blagotvorno ulje, koje se koristi u prehrani ali i u kozmetici. Plod se bere u lipnju i srpnju, a potrebno je da prođe godinu dana da bi potpuno sazrio.

Drvo koje se obnavlja samo od sebe u roku od sedam godina

Postoji jedna zanimljivost u vezi s ovom čudesnom biljkom: ukoliko joj stablo ugine, ne treba ga sjeći, jer nakon sedam godina može oživjeti. Inače, šume argana u Maroku pod zaštitom su UNESCO-a, kao prirodni rezervat od izuzetnog značaja za planet. Marokanke su se od davnina njegovale arganovim uljem koje regenerira i hrani kožu, a zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E neutralizira slobodne radikale i usporava starenje.

Ovo ulje sadrži i esencijalne masne kiseline, karotenoide, ferulinsku kiselinu, polifenole i sterole. Zbog polifenila iz svog sastava, poznato je i kao vrlo dobar antiseptik, a djeluje i protuupalno i antialergijski. Osim toga, ferulinska kiselina iz arganovog ulja smiruje oštećenja na koži nastala uslijed štetnog učinka UV-zraka, dok steroli potiču zadržavanje vlage i jačaju njezinu zaštitnu funkciju. Najčešće se koristi u kombinaciji s raznim eteričnim uljima za pripremu kozmetičkih preparata koji se upotrebljavaju protiv opadanja kose, za otklanjanje peruti, kao i u slučaju akni, opeklina, bora, strija…

Recepti s arganovim uljem

  • Masna koža - pomiješaj po 15 ml ulja argana i lješnjaka, osam kapi eteričnog ulja mirte i po pet kapi eteričnih ulja eukaliptusa i širokolisne lavande. Koristi se za masažu prethodno očišćene kože.
  • Suha koža - pomiješaj po 20 ml ulja argana i avokada, 10 ml ulja marelice, 30 kapi eteričnog ulja palmarose i 25 kapi eteričnog ulja ružinog drveta, pa prije spavanja izmasiraj prethodno očišćenu kožu lica.
  • Protiv bora - pomiješaj po 15 ml ulja argana i ploda divlje ruže, po četiri kapi eteričnog ulja bušina i tamjana i 10 kapi eteričnog ulja palmarose. Koristiti za masažu problematičnih dijelova, a najbolji efekt postiže se ako se to čini prije spavanja.
  • Ožiljci - pomiješaj po 10 ml biljnog ulja argana, ploda divlje ruže i lješnjaka, 20 kapi eteričnog ulja ružmarina i 10 kapi eteričnog ulja smilja. Mješavinu svakodnevno nanosi na problematična mjesta.
  • Protiv strija - pomiješaj po 15 ml biljnog ulja argana i jojobe i po pet kapi eteričnog ulja sjemena mrkve i mandarine. Nanositi na problematična mjesta dva puta dnevno.
  • Pakung za kosu - pomiješaj po 15 ml biljnog ulja argana i avokada i 18 kapi eteričnog ulja ružmarina, pa nanesi na kosu i ostaviti da djeluje najmanje 60 minuta. Nakon toga kosu operi šamponom pa dobro isperi.
  • Za jačanje noktiju - pomiješaj 30 ml biljnog ulja argana i 25 kapi eteričnog ulja limuna, pa svakodnevno utrljavaj u prste i nokte.
  • Iritacija i upala kože - pomiješaj po 15 ml biljnog ulja argana i uljanog macerata nevena, pet kapi eteričnog ulja kamilice i 8 kapi eteričnog ulja lavande, pa koristi za masiranje problematičnih dijelova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.