Psiha i seks Seks i veze 09. prosinca 2016.

Seks izoštrava pažnju te čuva pamćenje i živce

Seks-Par_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želite li poboljšati memoriju, svakako uskočite među plahte, jer najnovija istraživanja pokazuju da seks poboljšava pamćenje. Kanadski znanstvenici otkrili su poveznicu između seksa i niza živaca u hipokampusu - dijela mozga koji je zadužen za kontrolu emocija, pamćenja i živčanog sustava.

Žene koje redovito imaju seksualne odnose bolje pamte apstraktne riječi, no poboljšano pamćenje lica nije zabilježeno.
"Seks je ujedno i svojevrsna tjelovježba koja pogodno djeluje na mentalno zdravlje, a to utječe na rad ljudske memorije", objašnjava Jens Pruessner, profesor psihologije na kanadskom Sveučilištu McGill.

Mnogi masturbiraju samo zbog relaksacije

Dodaje i da veliku ulogu također imaju kemikalije koje mozgu signaliziraju da je nagrađen, a to su prije svega hormoni i neurotransmiteri koji su također povezani s memorijom i seksom. I dok se žene mogu pohvaliti boljim pamćenjem, muškarci mogu poboljšati koncentraciju. Organizacija “One taste” iz San Franciska svoje polaznike podučava “orgazmičnoj meditaciji”, a oba se partnera trude da žena doživi vrhunac. Prema riječima polaznika, neki su uspjeli doživjeti nevjerojatnih 11 orgazama u samo jednom danu, a muškarci su se pohvalili da im usredotočenost na traženje G točke kasnije popravlja koncentraciju na poslu. Ako ti treba još dodatnih razloga za igre pod plahtama, razmisli o stresu. Američka doktorica Carol Rinkleib Ellison proučavala je seksualnu aktivnost 2632 žene u dobi od 23 do 90 godina.


Njih čak 39 posto otkrilo je da masturbira samo kako bi se opustilo. Stvar je u oksitocinu, hormonu koji se oslobađa prilikom orgazma te stvara osjećaj topline i opuštenosti. No ako je riječ o anksioznosti, situacija je još bolja. Kad žene dožive vrhunac, dio mozga koji se povezuje s anksioznošću i strahom ne pokazuje nikakvu aktivnost, dokazali su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Groningen.

Seks-Par | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Donosimo ti pet neočekivanih detalja koji mogu utjecati na tvoj seksualni život

Seksualno uzbuđenje povećava broj leukocita

Njemački znanstvenici odlučili su otići korak dalje i provjeriti moć oksitocina. Uvjereni su da velike doze “hormona ljubavi” mogu natjerati muškarce da seksualne potrebe zadovoljavaju izvan svojih romantičnih veza, pa su im servirali dozu oksitocina i upoznali ih sa zgodnim pripadnicama ljepšeg spola. Ispitanici su morali odrediti kad se žene nalaze na idealnoj i “nezgodnoj” udaljenosti. Dečki u vezama udaljili su se 15 centimetara više od solo igrača.

Zaključak je da oslobađanje hormona ljubavi samo još više spaja partnere i povećava vjernost. Za drugo istraživanje tražili su 11 muškaraca da masturbiraju. Praćen im je protok krvi, a rezultati su pokazali da seksualno uzbuđenje povećava broj leukocita, čija je osnovna uloga zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica i parazita. Možda najvažniju teoriju utvrdili su znanstvenici iz Walesa, koji su proučavali 918 muškaraca u dobi od 45 do 59 godina. Ispitanici koji su se seksali barem dva ili više puta tjedno imali su 50 posto manje šanse za smrt uzrokovanu koronarnim bolestima srca, dok oni kojima seks nije bio na redovitom planu nisu bili te sreće. Zaključak je jednostavan – seksualna aktivnost štiti zdravlje i produljuje život.

Što veći trbuh, lošiji seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.