Zdravlje 21. rujna 2023.

2 zdravstvene taktike koje bi mogle spriječiti 76 milijuna smrti

tlak
Foto: shutterstock Visoki krvn tlak može oštetiti određene dijelove mozga i uzrokovati kognitivni pad
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opasni učinci visokog krvnog tlaka istaknuti su u novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje identificira ovo stanje kao jedan od vodećih čimbenika rizika za smrt i invaliditet u svijetu i ističe da bi se pravilnim liječenjem moglo spriječiti 76 milijuna smrti globalno do 2050. godine, prenosi CNN.

Objavljeno u utorak, prvo izvješće WHO-a o globalnom utjecaju visokog krvnog tlaka, također poznatog kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv "tihog ubojice". Hipertenzija, kategorizirana kao očitanje krvnog tlaka od 140/90 mmHg ili više, pogađa 1 od 3 odrasle osobe u svijetu, prema izvješću. To obično dovodi do niza drugih zdravstvenih problema uključujući moždani udar, srčani udar, zatajenje srca i oštećenje bubrega.

"Hipertenzija se može učinkovito kontrolirati jednostavnim, jeftinim režimima liječenja, a ipak ju je kontrolirala samo jedna od pet osoba s hipertenzijom", rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a. Povećanje broja ljudi koji se učinkovito liječe od hipertenzije moglo bi spriječiti 76 milijuna smrti između 2023. i 2050. godine, kaže WHO. Ove preventivne mjere uključuju zdravu prehranu, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola i duhana te redovito vježbanje, stoji u izvješću. Te bi se strategije trebale provoditi u posebnim okruženjima poput škola i na radnom mjestu kako bi se dodatno promicali izbori zdravijeg načina života, navodi se.

Možda te zanima... Hipertenzija: Liječnik i nutricionistica objašnjavaju kako tlak držati pod kontrolom Zdravlje

Druga taktika je smanjenje dnevnog unosa soli

"Većina srčanih i moždanih udara u današnjem svijetu može se spriječiti pristupačnim, sigurnim, dostupnim lijekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli", rekao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka i globalni veleposlanik WHO-a za nezarazne bolesti i ozljede. Preporučeni unos soli razlikuje se od zemlje do zemlje, ali WHO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procijenjeni globalni prosječni unos soli je više nego dvostruko veći: 10, 8 grama dnevno, kaže organizacija.

Godine 2013. sve 194 zemlje članice WHO-a obvezale su se smanjiti unos soli za 30 posto do 2025., ali izvješće objavljeno ove godine pokazalo je da je samo pet posto provelo sveobuhvatnu politiku smanjenja soli. WHO je također primijetio da hipertenzija i njezine komplikacije rezultiraju "ogromnim" troškovima u cijelom svijetu za pacijente, zdravstvene sustave i nacionalna gospodarstva.

"Dobra skrb za hipertenziju je pristupačna, nadohvat ruke i jača primarnu zdravstvenu zaštitu", rekao je dr. Tom Frieden, predsjednik i izvršni direktor organizacije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a. "Sada je izazov prijeći s 'unutar dosega' na 'dostignuto'. To će zahtijevati predanost vlada diljem svijeta", dodao je on.

Možda te zanima... Vježba kojom najučinkovitije možete smanjiti visok krvni tlak Fitness sol Možda te zanima... Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.