Zdravlje Prirodno liječenje 15. lipnja 2017.

Ako te muči nesanica, nervoza ili bolovi, pomoći ti može lipa

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog svojih sastojaka lipov čaj ublažava upalu grla, pomaže protiv kašlja i gripe. Cvjetove lipe, koje ovih dana šire ugodan miris, šteta je ne nabrati i sačuvati u obliku čajeva, tinktura i sirupa.

Ateroskleroza

Kod ateroskleroze prije spavanja treba piti čaj od lipe, s prekidima od po tjedan dana. Istodobno je dobro svaki dan pojesti češanj kuhanog češnjaka, a pomaže i uzimanje pivskoga kvasca. Pripazite i na uzimanje dovoljnih količina vitamina C. 

Čišćenje zuba

Mješavina lipova ugljena i praška od kadulje (Salvia officinalis) daje izvrstan prah za čišćenje zuba, koji odstranjuje zadah iz usta.

Ispiranje rana

Opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem koji se priprema tako da se 100 g cvijeta ili lista lipe popari s 1 I kipuće vode, ostavi da stoji 3 sata pa se procijedi. Zimi, kad nema ni cvijeta ni lista, može se uzeti 100 g isječene mlade kore i kuhati 1 sat, zatim ostaviti da poklopljeno odstoji 3 sata pa procijediti.

Tonik za masažu lica i vlasišta od lipe

Bolesti jetre

Prah od lipova ugljena u narodnoj se medicini koristi za liječenje bolesti jetre – uzima se 2 puta dnevno i to 1 velika žlica natašte, a druga velika žlica poslije podne u kavi ili mlijeku.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čaj protiv reume

Za liječenje reume, pomiješaj jednake količine cvjetova lipe, cvjetova bazge, končare, zlatnice i preslice. Dvije žličice mješavine prelij šalicom vrele vode, ostavi da odstoji deset minuta i procijedi. Popijte 2-3 šalice nezaslađenog čaja na dan.

Nesanica

Prije odlaska u krevet okupaj se u toploj vodi, u koju si dodala četiri šake cvijeta lipe, ili prije spavanja popij toplo mlijeko s medom od lipe. Pomaže prije spavanja piti čaj od lipe i stolisnika zaslađen lipovim medom.

Mučkanje ulja u ustima izvlači otrove iz tijela i liječi migrene

Čišćenje krvi

Kuhaj 25 g lipova cvijeta u 250 ml vode dok ne ukuha na polovicu, a zatim dodaj mlijeku koje se kuhalo s 1 velikom žlicom meda na jednu šalicu. To se pije duže vrijeme po 1-2 šalice na dan

Aromatični ocat

Šaku cvjetova prelij litrom jabučnog octa, dodajte malo limunove korice i 60 g meda, ostavi da odstoji pa procijedi. Dodaj salatama.

Kura znojenja

Ako čaj od lipe ne potakne znojenje, pomiješaj 35 g cvjetova bazge, 35 g cvjetova lipe i 30 g cvjetova kamilice. Čaj pripremi od dvije žličice mješavine. Popij dvije šalice što toplijeg čaja, lezi u krevet i dobro se utopli.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Lipov med

Med od lipe je izrazito bistar, gotovo bezbojan, vrlo blagog mirisa i okusa. Lipov med se najviše preporuča kod kašlja i prehlada te poput lipova čaja kod problema sa bubrezima i grčevima u mišićima (pospješuje znojenje i mokrenje). Zbog svojih sastojaka ovaj med kao niti lipov čaj nije preporučljivo konzumirati osobama koje imaju problema sa srcem. Cvjetanje lipe traje 15 do 20 dana ovisno o vremenskim uvjetima, nekad se dogodi da cvjetanje završi nakon samo tjedan dana, što je vrlo nepouzdano i otežava ispašu pčela.

Cvjetovi lipe u medu

Jednu šaku cvjetova stavi u staklenku kapaciteta 250 ml, zatim staklenku do vrha ispuni medom i potom sve dobro promiješaj. Ostavi da odstoji 10-15 dana na sobnoj temperaturi, povremeno okrećući staklenku naopako da bi se med i cvijet lipe što bolje sjedinili. Nakon 10-15 dana med je spreman za korištenje.

Napravi čaj od banane i reci zbogom nesanici

Depresija i nervoza

Za liječene simptoma nervoze i depresije: u 1 l vina moči se 16 sati 10 g lipe, 10 g matičnjaka i 2 velike žlice meda; posebno se u 1 l vode kuha 2 dg sitno izrezane pirike (Triticum repens), tako dugo dok se ne ukuha na polovicu; zatim se oboje pomiješa i od toga pije svaki sat po 1 velika žlica.

Tinktura od cvjetova lipe

Da bi pripremila ljekovitu domaću tinkturu od cvjetova lipe, u 200 ml alkohola (ili kvalitetne domaće rakije) dodaj 3 žlice svježe ubranih cvjetova lipe. Izgnječi žlicom i dobro promiješaj. U čvrsto zatvorenoj posudi drži na sunčanu mjestu nekoliko tjedana dok tekućina ne požuti, a zatim procijedi. Za terapiju uzimaj kavenu žličicu tinkture razmućenu u čaši vode.

Zašto su med, jaja i jabučni ocat tako dobri za kosu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.