Zdravlje 28. veljače 2024.

Amy Schumer, gledatelji su kritizirali zbog izgleda, dok nije otkrila da ima Cushingov sindrom

Foto: twitter/x Amy Schumer ima Cushingov sindrom zbog kojeg ima zaobljeno, natečeno lice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Komičarka Amy Schumer kaže da joj je dijagnosticiran Cushingov sindrom, poremećaj u kojem tijelo proizvodi previše hormona kortizola. Prema klinici Mayo, simptomi Cushingovog sindroma uključuju zaobljeno lice, strije i zaobljenu grbu između ramena. Bolest također može dovesti do visokog krvnog tlaka i gubitka koštane mase.

Amy Schumer (42) otkrila je svoju dijagnozu u biltenu Jessice Yellin "News Not Noise". Komičarka je ispričala da je morala ići na razna testiranja dok je promovirala drugu sezonu svoje serije "Life & Beth". "Bila sam na magnetskoj rezonanci četiri sata u komadu, vene su mi se zatvorile zbog količine izvučene krvi i razmišljala sam kako možda neću biti tu da vidim svog sina kako odrasta", rekla je Amy dodajući kako Cushingov sindrom može izliječiti.

Tijekom promoviranja serije, ljudi su često znali negativno komentirati njezin drugačiji izgled. "Bilo je to nekoliko ludih tjedana za mene i moju obitelj. Osim straha za svoje zdravlje, morala sam biti i pred kamerama i nositi se s negativnim komentarima o svom izgledu. Ali zahvalna sam na tome jer sam tako shvatila da nešto nije u redu", priznala je Amy.

Schumer se prvi put osvrnula na komentare o svom drugačijem izgledu prošlog tjedna, nakon što je video u kojem se činilo da ima natečeno lice postao viralan. "Imam endometriozu, autoimunu bolest o kojoj bi svaka žena trebala čitati. Trenutno se nosim s nekim medicinskim i hormonalnim problemima, ali sam dobro", napisala je na Instagramu. Napomenula je da se povijesno ženska tijela jedva medicinski proučavaju u usporedbi s muškarcima te da se žene ne bi trebale ispričavati za svoj fizički izgled. Smatra da je važno voljeti sebe i prihvatiti svoje tijelo. 

Dok endometrioza i lijekovi koji se koriste za njezino liječenje mogu uzrokovati oticanje u nekim slučajevima, dr. Hugh Taylor, predstojnik odjela za opstetriciju, ginekologiju i reproduktivne znanosti na Medicinskom fakultetu Yale, rekao je za Yahoo Life da to nije najčešći uzrok oticanja lica. “To je uobičajeni simptom bolesti nadbubrežne žlijezde ili Cushingove bolesti, kao i upotrebe steroidnih hormona”, objasnio je Taylor. 

Kako bi ublažila bolove i simptome endometrioze, Amy je išla na histerektomiju (odstranjivanje maternice). "To je bol koji ne možete vidjeti. I često se misli da je žena samo dramatična. Kažeš nekome da imaš jako jake grčeve, a oni kažu: 'Oh, pa, ipak si žena...' Ali to nije normalno", rekla je Amy prilikom gostovanja u dokumentarnoj seriji "The Checkup with Dr. Davis Agus". 

Možda te zanima... Amy Schumer zbog endometrioze morala na hitnu operaciju Zdravlje

Što je Cushingov sindrom i koji su njegovi simptomi?

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes ti probavne i bubrežne bolesti, Cushingov sindrom (hiperkortizolizam ili hiperadrenokortizolizam) endokrini je poremećaj koji se najčešće javlja u odraslih osoba između 30 i 50 godina i pogađa žene tri puta više nego muškarce. Javlja se kada tijelo proizvodi prekomjernu količinu kortizola, poznatog kao hormon stresa, tijekom dugog vremenskog razdoblja. Stanje također može biti posljedica uzimanja glukokortikoidnih lijekova, koji se obično koriste za liječenje astme, lupusa, reumatoidnog artritisa i drugih upalnih bolesti, kožnog osipa te bolova u leđima i zglobovima. Uzrok Cushingovog sindroma mogu biti i tumori hipofize, nadbubrežne žlijezde, pluća, gušterače, štitnjače ili prsne žlijezde.

Simptomi uključuju:

  • Dobivanje na težini
  • Tanke ruke i noge
  • Okruglo lice
  • Zaobljena grba između ramena
  • Lako stvaranje modrica na koži
  • Ružičaste i ljubičaste strije
  • Slabost mišića.
Možda te zanima... Natečeno lice nakon spavanja - 7 čestih uzroka Zdravlje

Je li Cushingov sindrom smrtonosan?

Cushingov sindrom može biti fatalan ako se ne liječi. Bez liječenja, hiperkortizolizam može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući:

Možda te zanima... Tri glavna simptoma povišenog kortizola i kako ga kontrolirati Zdravlje

Kako se liječi Cushingov sindrom?

Prema klinici Cleveland, vrsta liječenja ovisi o temeljnom uzroku visokih razina kortizola. Ako osoba koristi glukokortikoide, liječnik će vjerojatno smanjiti dozu ili propisati neki drugi lijek. Ako tumor uzrokuje Cushingov sindrom, liječnik može predložiti operaciju ili zračenje.

Druga je mogućnost uzimanje lijeka poput ketokonazola koji će usporiti proizvodnju kortizola. Ako se Cushingov sindrom pravilno liječi, bolest može nestati nakon dva do 18 mjeseci. Osoba obavezno mora ići na liječničke preglede tijekom i nakon tog razdoblja.

vađenje krvi Možda te zanima... 3 hormona koja trebate provjeriti, ako ne možete smršavjeti uz dijetu i vježbanje Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.