Zdravlje Simptomi i pomoć 02. svibnja 2023.

Astma: 5 stvari koje mogu spasiti život tijekom napadaja

Foto: shutterstock Svjetski dan astme obilježava se svake godine prvi utorak u svibnju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

u Hrvatskoj od astme boluje oko 200 tisuća ljudi. ''Teški napad astme je hitno stanje koje ugrožava život pa zahtijeva žurnu, stručnu i profesionalnu intervenciju. Ako se ne liječi brzo i na odgovarajući način, teški astmatski napad može završiti smrću'', upozorava dr. med., specijalist neurokirurg Andrej Desnica.

Svjetski dan astme obilježava se na inicijativu Globalne inicijative za astmu (GINA) prvog utorka u svibnju svake godine. Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, čije je glavno obilježje pojava bronhospazma – stezanja mišića u stijenkama bronha – koji je uzrokovan alergijskom reakcijom sluznice bronha na različite tvari u okolišu (pelud, izmet grinja, životinjska dlaka itd.) ili ostale podražaje (hladan ili suh zrak, tjelesni napor i sl.). Bronhospazam se klinički manifestira simptomima poput zaduhe (otežanog disanja), kratkoće daha, pritiska u prsnom košu i pojave takozvanog zviždanja u dišnim putevima. Smatra se da je bolest uzrokovana kombinacijom složenih i nepotpuno razjašnjenih okolišnih i nasljednih faktora.

Terapija ovisi o težini bolesti, no liječenje astme dijeli se na ono koje je usmjereno na suzbijanje upale te na lijekove koji šire dišne putove. U proteklih nekoliko godina liječenje je promijenilo smjernice, a kontinuirani nadzor pulmologa i dalje je ostalo imperativ. Lijekovi uz stručno vodstvo većini oboljelih od astme omogućuju kvalitetan život, a valja naglasiti kako je tjelesna aktivnost astmatičara, uz redoviti nadzor i primjenu lijekova, korisna za kontrolu bolesti, ali i kvalitetu života. Prošle je godine Globalna inicijativa za astmu objavila noviju verziju „Džepnog vodiča za zbrinjavanje i prevenciju astme“ koja procjenjuje da od ove kronične upalne bolesti u svijetu boluje oko 300 milijuna ljudi. Kompleksan je to globalni problem koji opterećuje zdravstveni sustav, ali i pojedinca koji uz teškoće dišnog sustava može doživjeti i napade koji se klasificiraju u blage, akutne, ali i teške.

„Astmatski napad može biti zastrašujuć, kako za osobu koja ga doživljava, tako i za druge osobe u blizini. Čak i relativno blagi simptomi izazivaju tjeskobu i uznemirenost. Teški napad astme je hitno stanje koje ugrožava život pa zahtijeva žurnu, stručnu i profesionalnu intervenciju. Ako se ne liječi brzo i na odgovarajući način, teški astmatski napad može završiti smrću“, upozorava dr. med., specijalist neurokirurg Andrej Desnica koji je stručni suradnik na projektu „Potpora zdravstvenom sustavu kroz informiranje građana“ Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. „Astma je kronično stanje koje se ne može izliječiti, ali se pojedinačni napadi često mogu spriječiti“, kaže Desnica.

Simptomi astme nisu jednaki kod svih oboljelih

"Osobe s astmom mogu imati različite razine simptome", rekla je dr. Melinda Rathkopf specijalizirana za alergije, astmu i imunologiju: "Ono što stvori astmatičan napad jednoj osobi, ne mora svima".

Health prenosi da pojedinačni napadaji mogu imati malo drugačije simptome ili ozbiljnost simptoma, ali svi imaju jednu zajedničku stvar: nagla promjena uobičajenih simptoma. "Napadaj nastupa iznenadno", rekla je Marilyn Li, izvanredna profesorica pedijatrije na Sveučilištu Southern California Keck School of Medicine: "To je jedinstven događaj".

Simptomi napada astme mogu uključivati poteškoće s disanjem, kašalj, proizvodnju sluzi, otežano disanje, stezanje i pritisak u prsima, čak i poteškoće pri razgovoru ili hipoksiju (stanje u kojem usne ili nokti postanu plavi zbog manjka kisika). "Međutim, posljednja dva simptoma su 'prilično ekstremna'", kaže dr. Rathkopf.

"Okidači napadaja astme razlikuju se od osobe do osobe, ali dva glavna uzroka su alergije ili infekcije", rekla je dr. Melinda Rathkopf. Za osobe s alergijskom astmom uobičajeni okidači su pelud, plijesan, grinje, žohari i kućni ljubimci, osobito mačke.  Respiratorne infekcije kao što su prehlada, gripa ili sinusitis također su česti uzroci napada astme. Drugi mogući uzročnici uključuju dim cigarete, parfeme i mirise, stres i jake emocije, hladni zrak, vježbanje, refluks kiseline pa čak i loše vrijeme. Određeni događaji vezani uz vremenske prilike, kao što su snažni vjetrovi, mogu pogoršati astmu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako spremno dočekati napad astme?

Dok su neki napadi astme blagi i traju samo nekoliko minuta, drugi su teški i nužna j e hitna medicinska pomoć. Mnogi blaži napadi mogu se liječiti kod kuće. Evo što napraviti: 

Izbjegavajte okidače: Ako znate koji su okidači, pokušajte se držati podalje od njih kako biste izbjegli napadaj astme. Ponekad to nije moguće, ali ako znate koji su uzročnici napadaja, nastojte ih izbjegavati. "Ako ste ušla u nečiju kuću u kojoj živi mačka, izađite", kaže dr. Rathkopf: "Ako ste vani i hladno je, uđite u zatvoren prostor ili pokrijte usta šalom".

Slijedite svoj plan: "Svatko tko boluje od astme treba napustiti liječničku ordinaciju s planom kako se nositi s bolesti", kaže dr. Li. To vrijedi za sve - čak i za one koji nikada nisu imali napadaj astme. "Pacijenti su se osjećali kao da zapravo nemaju astmu jer nikada nisu imali napadaj", kaže dr. Rathkopf. "To je sretna okolnost za njih, ali to ne znači da ih ne bi mogli imati."

Inhalator: "Svaki astmatičar bi trebao imati neki oblik albuterol inhalatora i trebao bi ga uvijek imati sa sobom, čak i ako dugo nisu imali napadaj", rekla je dr. Rathkopf. To su obično bronhodilatatori brzog djelovanja, što znači da otvaraju dišne puteve kako bi vam olakšali disanje. "Za teže oblike astme, liječnici vam mogu propisati injekciju adrenalina, ali to je rijetko potrebno", dodaje dr. Rathkopf. 

Ostanite mirni: Može biti lakše reći nego učiniti, ali često pomaže da se opusti gornji dio tijela i uspori disanje tijekom napada astme.

Zatražite liječničku pomoć: Ako ste prije imali napad astme, vjerojatno imate predodžbu o tome kako će napadaj izgledati. "Najveći rizik od teškog astmatskog napada je povijest teških napada", kaže dr. Rathkopf.

Ako se ne osjećate bolje nakon jednog korištenja inhalatora, ponovite postupak, ako ste se tako prethodno dogovorili s liječnikom. Nakon toga, potražite medicinsku pomoć, bilo u hitnoj službi ili u ordinaciji, pogotovo ako imate infekciju dišnog sustava.

Disanje Možda te zanima... Astma i depresija su povezane? Zdravlje

 

Možda te zanima... Astma: Tko i kako može pomoći osobi kada ima napad? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.