Zdravlje 12. studenoga 2023.

Bombe za kupanje mogu uzrokovati gljivične infekcije i upalu mjehura

bomba za kupanje kupka
Foto: Pexels Mogu narušiti vaginalnu floru i pH ravnotežu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uživanje u mirisnoj kupki punoj šljokica i mjehurića može biti opuštajuće i zabavno iskustvo, no kod nekih to može značiti i posjet ginekologu.

Kada tražimo savršeni način kako se opustiti i odmaknuti od svakodnevnih problem, kupke su uvijek dobra ideja. Zaista nema ničega toliko opuštajućeg kao što je kupanje u kadi uz čašu vina ili umirujućeg čaja, nježnu glazbu i možda dobre knjige. Tople kupke imaju i mnoštvo zdravstvenih dobrobiti: povezane su s boljim snom, opuštanjem mišića i poboljšanim krvnim tlakom.

Bombe za kupanje i pjenušave kupke čine se kao odličan dodatak jer svojim mirisom i mjehurićima samo doprinose opuštajućoj atmosferi. Ipak, sigurno ste prije čuli da ne biste trebali koristiti sapun nigdje blizu vagine, a ako ste nedavno imali problema poput gljivičnih infekcija ili bakterijske vaginoze, možda je upravo pjenušava kupka bila uzrok.

Jesu li bombe za kupanje sigurne za vaginalno zdravlje?

"Neke žene mogu koristiti bilo koju bombu za kupanje bez problema", kaže za Shape Alyssa Dweck, dr. med., ginekologinja i stručnjakinja za spolno i reproduktivno zdravlje. No neće svi biti te sreće: "Mnogi ljudi su osjetljivi i imat će povećan rizik od vaginalne infekcije, iritacije uretre i upale mjehura ili iritacije kože vulve (vulvitis) zbog sastojaka koje sadrže", kaže ona.

Manje je poznato da je vagina organ koji se sam čisti i održava vlastiti ekosustav. Vrlo je osjetljiva na poremećaje vanjskim agensima kao što su mirisi u sapunima jer oni lako mogu poremetiti vašu vaginalnu floru i promijeniti prirodni pH, povećavajući rizik od stanja kao što je bakterijska vaginoza (neravnoteža bakterija u vagini) i gljivična infekcija (prekomjerni rast gljivica koje se prirodno pojavljuju u vagini). Budući da se vaginalni ekosustav tako lako može izbaciti iz balansa, jako je važno obratiti pozornost na ono što koristite u ovom osjetljivom području.

Dakle, ako ste već skloni iritacijama, gljivičnim infekcijama, infekcijama mokraćnog sustava ili bakterijskoj vaginozi, možda bi bilo sigurnije u potpunosti izbjeći bombe za kupanje ili pogledati što se točno nalazi u njima, objašnjava dr. Dweck. Evo nekih sastojaka za koje dr. Dweck kaže da biste ih trebali izbjegavati:

  • Jaki mirisi ili boje - Ove kemikalije mogu dovesti do iritacije i pH neravnoteže unutar vagine. To može uzrokovati nelagodu ili čak bakterijsku vaginozu. Često se pojavljuju kao "miris" ili "fragrance" na popisima sastojaka.
  • Talk - Talk ima potencijalnu vezu s rakom jajnika, iako se o ovoj temi još raspravlja među medicinskim stručnjacima i znanstvenicima. Najbolje ga se kloniti, za svaki slučaj.
  • Parabeni i ftalati - Dr. Dweck ih je opisala kao endokrine disruptore što znači da mogu ometati hormonske funkcije. Mnogi endokrini disruptori također su opasni za okoliš, pa ih je općenito najbolje izbjegavati u svim proizvodima za osobnu higijenu ili kozmetičkim proizvodima.
  • Glicerin - Glicerin, uobičajeni sastojak kozmetičkih proizvoda, razgrađuje se u šećer. Dok je, kao humektant, izvrstan za zadržavanje vlage za suhu kožu lica ili kože, glicerin u blizini vagine može dovesti do povećanog rizika od bakterijske vaginoze ili gljivičnih infekcija jer se neke bakterije i kvasci hrane šećerom. (Napomena: glicerin se također nalazi u mnogim bezreceptnim vaginalnim lubrikantima, pa svakako provjerite i popis sastojaka na tim bočicama.)
  • Šljokice - Iako je to najzabavniji dio pjenušave kupke, također bi bilo dobro izbjegavati bombe za kupanje sa svjetlucavim šljokicama. Šljokice je teško očistiti s bilo čega, uključujući i kožu, a mogu i izgrebati kožu vagine.

Važno je napomenuti da robne marke koje tvrde da su "čiste" i "prirodne" i dalje rade proizvode s ovim sastojcima, stoga uvijek provjerite popis sastojaka prije kupnje. Oni mogu biri prirodnog podrijetla i možda nisu štetni za druge dijelove tijela, ali je vagina posebno osjetljiva, Ako ste u nedoumici, odaberite proizvod sa što manje sastojaka jer će tada biti manje tvari koje mogu izazvati reakciju.

kupka bomba za kupanje | Author: Pexels Foto: Pexels Sigurniji odabir su soli u kombinaciji s eteričnim uljima

S druge strane postoje i dobre vijesti. Mnoge bombe za kupanje koriste natrijev bikarbonat, odnosno sodu bikarbonu, kao sredstvo za pjenjenje, a kupke od sode bikarbone ponekad se preporučuju za ublažavanje svrbeža vulve i mogu čak pomoći u liječenju gljivičnih infekcija. To ne mora nužno poništiti bilo koji od gore navedenih problematičnih sastojaka, no, ako ga vidite u bombi za kupanje, budite uvjereni da ne bi trebao uzrokovati probleme.

Koji su proizvodi za kupanje najsigurniji?

Kada su u pitanju alternative bombama za kupanje, kao što su pjenušave kupke ili soli za kupanje, soli su bolja opcija. Pjenušave kupke obično se ne savjetuju jer također mogu značajno promijeniti vaginalnu floru i rezultirati problemima poput infekcija mokraćnog sustava. Soli za kupanje isto predstavljaju rizik da narušavanje vaše pH ravnoteže, ali u stvarnosti rizik dolazi sa svih strana, uključujući partnerski ili solo seks. Sve ovisi o tome što odlučite da je prihvatljiv rizik i koliko je vaše tijelo osjetljivo.

Ako ste posebno osjetljivi ili ako želite biti jako sigurni, dr. Dweck predlaže običnu toplu vodu s Epsom ili gorkom soli bez mirisa. Za one koji vole mirisna eterična ulja u kupki, koristite samo malu količinu i vodite računa o mogućim iritacijama, dodaje. Ako tražite povećanje vlažnosti kože, razmislite o dodavanju male količine kokosovog ulja u toplu vodu za kupanje. 
 

Možda te zanima... Zašto treba dodati sodu bikarbonu u kupku? Ljepota i relax
 

Ako osjetite iritaciju ili druge neželjene simptome, prestanite koristiti proizvod odmah, savjetuje dr. Dweck. Ako odmah primijetite iritaciju, dobro je odmah isprazniti kadu i toplom vodom isprati bilo koji proizvod na vulvi. I zapamtite, najbolja metoda za rješavanje bilo kakvih vaginalnih problema je posjet ginekologu. Oni mogu protumačiti simptome i postaviti dijagnozu puno bolje od interneta.

Ne možemo reći da su sve bombe za kupanje nedvosmisleno loše za vaginalno zdravlje. Međutim, važno je općenito obratiti pozornost na sastojke proizvoda koje koristite oko vulve. Kada su u pitanju osjetljiva područja, manje je uvijek više, pogotovo ako ste već skloni vaginalnim infekcijama. Dok je korištenje pjenušave, svjetlucave, šarene i mirisne bombe za kupanje zabavno, ono što je manje zabavno je put do liječničke ordinacije na koji ćete možda morati krenuti nakon toga. Povremeno uživanje u takvoj kupki ne bi trebalo jako narušiti zdravlje vagine, no nemojte pretjerivati. 
 

kupka Možda te zanima... Kako prirodno izliječiti vaginalne gljivične infekcije? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.