Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 24. lipnja 2022.

Broj zaraženih koronom je sve veći unatoč toplom vremenu i boravku vani

Podsoj XE
Foto: shutterstock Preliminarna istraživanja su pokazala kako bi se podsoj XE mogao širiti najbrže dosada, a trenutna istraživanja pokušavaju utvrditi koliko je zarazan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Broj zaraženih iz dana u dan je sve veći, broj onih na bolničkom liječenju u zadnjih 10 dana je porastao sa 150 na 200. Ako se nastavi ovako, najesen kad dođu hladniji dani i kad se zatvorimo, moglo bi biti problema s koronom "- rekao je za N1 Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

"Kada se povjerovalo da će korona postati tek sporadična infekcija, najnovije vijesti iz europskih zemalja i SAD-a govore suprotno. Sve je više zaraženih novim podvarijantama omikrona, a najviše se bilježi rast BA.5 podtipa. Koliko bi to moglo poremetiti ljetne planove mnogih, teško je prognozirati, ali imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, dr. Zlatko Trobonjača, vjeruje da neće biti toliko dramatično kao na početku ove godine jer se dijelom, što preboljenjima, što cijepljenjem, otpornost prema virusu ipak povećala", piše Jutarnji.hr

"Omikron je općenito brzošireći, no ne očekujemo ništa dramatično. Više očito nećemo imati pad brojki nego ćemo se sad neko vrijeme nositi sa stagnacijom", rekla je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med zamjenica ravnatelja HZJZ-a piše 24sata.hr.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 612 novih slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite

Prema broju novozaraženih prednjače Grad Zagreb (161) i Splitsko-dalmatinska županija (83). Na bolničkom liječenju nalazi se 229 pacijenata, od toga je na respiratoru njih pet. U samoizolaciji je trenutno 1.415 osoba.

Od početka epidemije u veljači 2020. do danas u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 1.143.966 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 16.047 umrlo. Od virusa se uspješno oporavilo 1.125.009 osoba, a u posljednja 24 sata njih 468.

Zaključno sa četvrtkom, 23. lipnja, cijepljeno je 59,54 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,81 posto odraslog stanovništva Hrvatske. U zadnja 24 sata utrošeno je 186 doza cjepiva, dok se prvom dozom cijepilo 28 osoba. Prvom je dozom ukupno cijepljeno 2.315.313 osoba, a u tu brojku spadaju 203.188 osoba cijepljeno cjepivom Janssen. Dvije doze cjepiva primilo je 2.041.705 osoba.

Rađa je za N1 komentirao i prvi slučaj Majmunskih boginja zabilježen u Hrvatskoj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.