Zdravlje 19. ožujka 2024.

Dan narcisa, posjetite edukativni punkt na Trgu bana Jelačića

Foto: Duško Jaramaz PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak je još uvijek vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj pri čemu je kod žena i dalje najčešći rak dojke od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Međutim, ranim otkrivanjem moguće je prevenirati 17 % svih smrti od raka dojke kod žena u dobi od 40 do 49 godina te oko 30 % smrti u žena starijih od 50 godina.

Na prvu subotu proljeća, već se tradicionalno obilježava Dan narcisa kako bi se podigla svijest o važnosti preventivnih pregleda radi ranog otkrivanja raka dojke te smanjenja smrtnosti. Na ovogodišnji Dan narcisa održat će se panel rasprava „Uzmi ih u ruke na vrijeme: I ŠTO ONDA?“ kojoj je cilj sveobuhvatno prikazati "put" koji prolazi žena oboljela od raka dojke te odgovoriti na pitanja zašto je važno ne samo rano dijagnosticirati rak dojke nego i ustrajati u njegovom liječenju.

Sudionici panela su istaknuti stručnjaci koji su se posvetili oboljelima od raka dojke, a svjedočit će o trudu koji ulažu od postavljanja dijagnoze do motivacije za nastavak liječenja. Panel rasprava nastavak je aktivnosti kampanje "Uzmi ih u ruke na vrijeme" koju provodi udruga Nismo same i Novartis, s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke te ustrajnosti u liječenju.

U sklopu obilježavanja Dana narcisa, pozivamo Vas i na edukativni punkt za sve zainteresirane građane na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 15 sati. Provjerite svoje znanje činjenica o raku dojke te pokušajte spojiti nazive simptoma raka dojke na interaktivnom panelu s imitacijama grudi.

Za sva pitanja i informacije, na raspolaganju će biti doktorica Ivana Kukec, dr. med, specijalistica interne medicine i odjelna liječnica Odjela za tumore dojke na KBC-u Zagreb te edukativni materijali i video samopregleda. Aktivnosti su dio kampanje „Uzmi ih u ruke na vrijeme“ koju provodi udruga Nismo same i Novartis s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke te ustrajnosti u liječenju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.