Zdravlje 24. studenoga 2023.

"Imam više od 50 alergija i gotovo svaka može biti smrtonosna"

Foto: Instagram Mia ima više od 50 alergija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Mia Silverman ima više od 50 alergija, a gotovo svaka može uzrokovati anafilaksiju zbog čega sa sobom uvijek morati imat autoinjektor epinefrina kako bi spriječila po život opasne alergijske reakcije koje je imala gotovo svaki tjedan kad je bila dijete.

Otkad se rodila Mia (20) imala je poteškoće u probavljanju mliječnih proizvoda, a kada je imala dvije godine pojela je orahe ne znajući da je alergična te joj se grlo zatvorilo, dobila je osip po cijelom tijelu i povraćala je. Kada se testirala na alergije, saznala je da ih ima još i više, a godinama su se dodatne samo počele pojavljivati.

Popis namirnica na koje je alergična poprilično je opsežan, a uključuje kikiriki i ulje od kikirikija, orašaste plodove i njihova ulja, uključujući i bademe, brazilske orahe, indijske oraščiće, lješnjake i makadamiju. Alergična je i na gotovo sve sjemenke i njihova ulja, uključujući chia sjemenke, lan i sezam, ali sjemenke suncokreta može jesti. Njezina alergija uključuje i mononatrijev glutamat (prehrambeni aditiv), jaja, maslac, vrhnje te arome i bojila piše New York Post

"Teško je jesti ono što želim. Prisiljena sam jesti zdravo. Dakle, ako želim kinesku hranu, ne mogu je jesti jer ima puno sezama u njoj. Obično jedem cjelovitu hranu poput odreska i tjestenine. Čim počnem jesti prerađenu hranu, tu počinju problemi”, opisala je Mia. 

Također je alergična na svu ribu (osim tune), kao i na neke vrste voća i povrća kao što su kivi, lubenica, mango, jabuke, breskve, kruške i trešnje. Na popisu opasnih po život proizvoda nalaze se i leća, slanutak, sulfati, lateks i sirutka. Pati i od nekih rjeđih alergija pa ne može konzumirati čokoladu, kavu, šafran, lupinu, određene crvene prehrambene boje, mlijeko, sir, estragon, ruj, tahini (pasta od sezama), za'atar (začin), patlidžan, tikvice, annatto (začin i crvena prehrambena boja), karotenoide, crno vino i mljevenu papriku. 

Osjeća se odbačeno

Mia je priznala da se često osjeća kao “autsajder” jer zbog alergija ne može izaći jesti i družiti se s drugima, pogotovo jer u svakom trenutku može razviti novu alergiju. Zbog toga je često bila tjeskobna i depresivna.

“Stvarno sam se mučila u školi i moje mentalno zdravlje je bilo loše. Često su me i drugi maltretirali sve do srednje škole. Sada mi je bolje, ali kad sam bila dijete, bilo je jako teško. Uvijek me bilo strah da ću potencijalno umrijeti što god da pojedem", rekla je Mia. Dodala je kako su je vršnjaci ismijavali i izbijali šale o tome da će joj podmetnuti orašaste plodove u hranu kako bi vidjeli što će joj se dogoditi. 

Osim toga, bori se da živi "normalnim" životom, a restorani i supermarketi često nisu prilagođeni njezinim specifičnim potrebama. Iako su mogućnosti kuhanja ograničene, njezina majka je uspješno prihvatila ovaj izazov i pobrinula se da Mia uvijek ima zdravi obrok. "Mama je često naručivala hranu, a prije nego što bismo uopće otišli u restoran razgovarala je s kuharom kako bi objasnila moje prehrambene potrebe, sve kako bih bila sigurna", objasnila je Mia. 

Osim toga, često je na zabave morala morala nositi vlastitu hrane zbog čega se osjećala kao da ne može sudjelovati u zabavi s drugim ljudima. No, nisu je samo vršnjaci isključivali, to su, ponekad nesvjesno, činili i članovi njezine obitelji. "Članovi moje obitelji vidjeli su kada sam doživjela anafilaksiju i završila u bolnici, ali su bili uvjereni da se pretvaram", rekla je Mia. 

Liječnici sumnjaju na autoimunu bolest

Mia je isprobala više lijekova za svoje alergije, a njezini liječnici sumnjaju da možda ima nedijagnosticiranu autoimunu bolest. “Injekcije koje su mi dali nisu pomogle da se riješim alergija, samo sam razvila nove alergije. Svaki put kad moram ubrizgati epinefrin, to je tako bolno i traumatizirajuće iskustvo. To nije bol koji prođe brzo, već utječe na mene ostatak dana i iscrpi me do te mjere da cijeli dan moram provesti u krevetu”, dodala je Mia.

Međutim, Mia radi sve kako bi živjela normalnim životom, a trenutno koristi i aplikaciju Fig koja pokazuje koja je hrana sigurna nakon što unese sve svoje alergije. “Sjajno je što svojim iskustvom mogu podići svijest o alergijama, što je nešto što nikad nisam mogla dok sam odrastala. Zahvalan sam što mogu pronaći nešto pozitivno u ovom negativnom dijelu svog života”, priznala je Mia.  

alergije Možda te zanima... Zašto su danas alergije tako česte i kako ih ublažiti prirodnim putem Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.