Zdravlje 04. kolovoza 2023.

Influencerica umrla od gladi nakon što je prešla na frutarijansku prehranu

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Frutarijanska prehrana podrazumijeva konzumaciju samo voća, a dugoročno može uzrokovati ozbiljan nedostatak nutrijenata. U nastavku pročitajte više o ovom režimu prehrane i koje rizike nosi.

Influencerica Zhanna Samsonova preminula je od infekcije nalik na koleru koju je pogoršala "iscrpljenost tijela veganskom prehranom", navela je njezina majka za Daily Mail. Poznata kao Zhanna D'Art na internetu, 39-godišnjakinja je prakticirala takozvani suhi post gdje je povremeno odbijala jesti ili piti tijekom nekoliko dana. Njezini prijatelji navode za Daily Mail kako je Zhanna bila izrazito mršava te da je posljednjih tjedana provela u krevetu jer se od pothranjenosti nije mogla kretati. 

Kada bi jela, potpuno se oslanjala na isključivo sirovu prehranu koja se sastojala od voća, klica suncokreta, voćnih smoothieja i sokova. Takva prehrana naziva se još i frutarijanska prehrana i podrazumijeva konzumaciju samo voća i pokojeg povrća. To je samo jedna u nizu dijeta koje isključuju cijele skupine namirnica, a koje su postale popularne posljednjih godina.

Jedini izvor nutrijenata je voće kojemu nedostaju ključni nutrijenti

Frutarijanci prakticiraju prehranu u kojoj veći dio njihove prehrane čini raznovrsno voće, kao što su jabuke, banane, jagode, breskve i slično. Ova dijeta često uključuje i manje količine povrća, orašastih plodova, sjemenki i povremeno nekih žitarica. Frutarijanska prehrana ide korak dalje od konvencionalnih vegetarijanskih i veganskih prehrambenih pristupa koji uključuju širi spektar namirnica. Osnovna ideja frutarijanizma je da voće, koje je prirodno bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, pruža sve potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja i energije.

Međutim, frutarijanizam nosi i određene kontroverze i rizike. Budući da se prehrana uglavnom sastoji od voća, moguće je da u jelovniku nedostaje ključnih hranjivih tvari poput bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina, kalcija, željeza i vitamina B12. Također, pretjerana konzumacija prirodnih šećera iz voća može utjecati na razinu šećera u krvi. Rizici koje nosi frutarijanska prehrana uključuju:

  • Podhranjenost

Iako je voće nesumnjivo hranjivo, tijelu ne pruža sve što mu je potrebno. Niskokalorična prehrana temeljena na pretežno sirovom voću prvotno će dovesti do gubitka težine, ali dugoročno konzumiranje manje kalorija nego što je potrebno znači da tijelo razgrađuje vlastito mišićno i masno tkivo za gorivo.

Voću također nedostaju bjelančevine, a nedostatak bjelančevina utječe na zacjeljivanje rana, signalizaciju živaca i probavu. Prema Britanskoj zakladi za srce, odraslima u prosjeku treba 0,75 g bjelančevina po kilogramu tjelesne težine - otprilike 45 g za žene ili 55 g za muškarce. Nedostatak nutrijenata također može uzrokovati suhu kožu te ispadanje koze, upozorava Američko udruženje za poremećaje prehrane.

Nedostatak hranjivih tvari također može smanjiti broj određenih tipova krvnih stanica i izazvati pankreatitis, potencijalno opasnu upalu gušterače. S druge strane, ako ne regulirate veličinu obroka, mogli biste unositi više kalorija nego što trošite što se može dogoditi ako jedete puno visokokaloričnog voća poput avokada, koji ima oko 320 kalorija, više nego manji burger.
 

Možda te zanima... Znakovi koji ti pokazuju da ne jedeš dovoljno Zdravlje
 
  • Narušeno zdravlje zubi

Budući da voće obiluje prirodnim šećerima, frutarijanci riskiraju unos velikih količina šećera i samim time narušavanje dentalnog zdravlja, pojašnjava nutricionistica Kate Patton iz Cleveland klinike. Jabuke u velikim količinama također mogu biti jednako štetne za zube kao slatkiši ili gazirani napici, dok su naranče vrlo kisele i mogu uništiti zubnu caklinu. Osim utjecaja na caklinu zuba, višak šećera također može ometati proizvodnju kolagena, proteina u koži koji je održava mladolikom.

  • Nedostatak vitamina

"Iako se većina voća smatra zdravim, dijeti koja se gotovo isključivo oslanja na voće nedostajat će nekoliko važnih hranjivih tvari uključujući željezo, kalcij, vitamin B i D, cink i omega-3 masne kiseline", objašnjava James Brown, izvanredni profesor biologije i biomedicinskih znanosti na Aston sveučilištu.

Nedostatak ovih hranjivih tvari, posebno vitamina B, može dovesti do propadanja kostiju ili čak anemije gdje tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica. Nutricionistica Lisa DeFazio također je rekla za Broadly: "Frutarijanci često imaju nisku razinu vitamina B12, kalcija, vitamina D, joda i omega-3 masnih kiselina, što može dovesti do anemije, umora i oslabljenog imunosnog sustava".

  • Probavni problemi

Vlakna su neizostavan dio zdrave i uravnotežene prehrane. Dovoljno vlakana u prehrani pomaže u sprečavanju zatvora i divertikularne bolesti - malih vrećica u crijevima koje postaju upaljene i uzrokuju bol u trbuhu, navodi NHS. Voće sadrži puno topivih vlakana koja se probavljaju u tijelu i razgrađuju u debelom crijevu, a prevelike količine mogu uzrokovati proljev, nadutost, grčeve i prekomjerno stvaranje plinova. Kronični probavni problemi također sprječavaju pravilnu apsorpciju nutrijenata što doprinosi pothranjenosti.
 

Možda te zanima... Živi gotovo samo na bananama i tvrdi da se pomladila i izliječila kronične bolesti Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.