Zdravlje 20. prosinca 2023.

"Izgubila sam gotovo 27 kilograma s Ozempicom nakon što sam ušla u ranu menopauzu s 38 godina"

Foto: Instagram Grace-Anne Lebel je pomoću Ozempica izgubila gotovo 27 kilograma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kanađanka Grace-Anne Lebel (39) godinama se borila s viškom kilograma. Stalno je dobivala i gubila istih 10 kilograma i činilo joj se da baš ništa ne može pomoći.

No, u rujnu 2022. godine otišla je kod liječnice i nakon nekoliko krvnih pretraga saznala je da ima inzulinsku rezistenciju, ali i dalje je osjećala da nešto nije u redu s njezinim tijelom jer je u samo dva tjedna dobila pet kilograma. Nakon dodatnih krvnih pretraga, saznala je i da joj je štitnjača slabije aktivna (hipotireoza) te da je ušla u ranu menopauzu sa samo 38 godina. "Kombinacija menopauze i problema sa štitnjačom koji otežavaju održavanje tjelesne težine, kao i moje loše prehrambene navike, pomogli su mi da shvatim da trebam pomoć svoje liječnice, a možda i lijek", priznala je Grace-Anne za Women's Health

Ozempic se pokazao kao dobro rješenje

Grace-Anne kaže da ima sreće jer ima liječnicu koja je zaista slušala njezine potrebe i koja joj je ponudila rješenje. Na temelju njezinih zdravstvenih problema i indeksa tjelesne mase, liječnica joj je propisala Ozempic i objasnila koje su prednosti i mane tog lijeka (koji se inače koristi za liječenje dijabetesa). Počela je uzimati dozu od 0,25 miligrama tijekom četiri tjedna te je u tom razdoblju izgubila nešto više od dva kilograma. Nakon toga, uzimala je dozu od 0,5 miligrama tijekom deset tjedana i izgubila je 4,5 kilograma. Od ožujka do srpnja ove godine, uzimala je dozu od jednog miligrama te je izgubila još osam kilograma. 

Možda te zanima... Ozempic: Velika analiza nuspojava popularnog lijeka za dijabetes i mršavljenje Zdravlje

Osjetila je minimalne nuspojave

Kada je tek počela uzimati Ozempic, prvih mjesec dana Grace-Anne je imala glavobolje, ponekad je osjećala nadutost i bolove u želucu (posebno kada je jela slatku hranu). Jogurt i mliječne proizvode općenito više ne jede jer ju od njih boli želudac i osjeća neugodnu nadutost, a istu bol osjeća i kada pojede odrezak i popije gazirana pića. 

No, Ozempic joj je pomogao da prestane s prejedanjem. "U stanju sam sebi reći 'Ne treba mi ta hrana' ili Trenutno nisam gladna'", dodala je Grace-Anne. Priznala je da sada jede više intuitivno, a ne zato što joj je dosadno, a što se tiče vježbanja, vježba isto kao što je vježbala i prije Ozempica. Ipak, ponekad žudi za hrskavom hranom, poput salate ili krekera, ali ne i za slatkom. "Moja želja za desertima i slatkim se znatno smanjila. Lakše mi je reći ne određenoj hrani znajući kako ću se osjećati kad ju pojedem", objasnila je.

U početku je skrivala da koristi Ozempic

Kada je počela koristiti Ozempic, rekla je to samo svom mužu i najbližim prijateljima. Čuvala je to kao neku veliku tajnu jer se brinula o tome što će ljudi reći, posebno jer je vidjela razne negativne reakcije na lijek. No, u kolovozu ove godine svojim pratiteljima je odlučila priznati da koristi Ozempic što je potaknulo njezine pratitelje da podijele svoja iskustva s njom. Neki su joj rekli da ih je nadahnula da pitaju svog liječnika za pomoć. "Liječnička pomoć oko mršavljenja nešto je o čemu treba razgovarati i što trebamo normalizirati. U redu je zatražiti pomoć pri mršavljenju, ne biste to trebali učiniti sami", rekla je Grace-Anne. Stvorila je i grupu podrške za korisnike Ozempica u kojoj njih desetak dijeli svoja iskustva s lijekom. 

ozempic Možda te zanima... Ozempic, osim dijabetesa i prekomjerne težine uspješno liječi i zatajenje bubrega Zdravlje

Krajnji cilj joj je odviknuti se od Ozempica i održati izgubljenu težinu

Grace-Anne kaže da će koristiti Ozempic još koju godinu, a trenutno uzima dozu od 1,5 miligrama te je sveukupno izgubila gotovo 27 kilograma. Također je potražila pomoć liječnika kako bi ublažila simptome svoje rane menopauze, a misli da joj je Ozempic pomogao i u smanjenju valunga. "Otkako sam smršavila, nemam ih više kao prije. Osjećam da su hormoni u mom tijelu još 'divlji', a simptomi i dalje dolaze i prolaze, ali moji valunzi nisu tako izraženi", objasnila je. 

Drago joj je što je počela uzimati Ozempic, ali da može vratiti vrijeme, kaže da bi prije potražila pomoć kako bi se riješila svojih poteškoća.

lijekovi tablete suplementi Možda te zanima... Berberin je nazvan "prirodni Ozempic", može li stvarno pomoći u gubitku kilograma? Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.