Zdravlje 04. prosinca 2023.

Kako se kronični bolesnici mogu zaštititi od prehlade i gripe

alergija prehlada
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kronična bolest može vas učiniti podložnijim virusnim oboljenjima, osobito tijekom sezone prehlade i gripe. Određena stanja, poput upalne bolesti crijeva, reumatoidnog artritisa i lupusa, mogu oslabiti imunološki sustav, zbog čega postoji veća vjerojatnost da ćete uhvatiti virus koji se širi.

Osobama s kroničnim bolestima sezona prehlade i gripe donosi dodatni stres i tjeskobu, a taj se osjećaj pojačava ako imate djecu. Istraživanje je pokazalo da su djeca osjetljivija na infekcije, a i vi također. Kad djeca kući donesu prehladu, vjerojatno ćete se i vi razboljeti. A oslabljeni imunološki sustav može uzrokovati ozbiljnije simptome i dulje vrijeme oporavka.

Razmislite o svom društvenom životu tijekom sezone prehlada i gripe

Sezonu započnite procjenom trenutne zdravstvene situacije svoje obitelji i s partnerom odlučite što vam odgovara. Dogovorite se hoćete li prisustvovati velikim skupovima, u kojim aktivnostima će sudjelovati djeca, kako ćete se nositi s njegom ako se netko u našoj obitelji razboli? Donošenje preventivnih mjera može vam smanjiti osjećaj tjeskobe.

Cijepite se protiv gripe

Cjepivo protiv gripe možda neće spriječiti da dobijete virus, ali znatno smanjuje rizik od ozbiljne bolesti ili hospitalizacije povezane s gripom, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). CDC preporučuje cijepljenje u rujnu ili listopadu za optimalnu zaštitu tijekom najveće aktivnosti gripe. Čak i ako propustite idealan period, ipak se cijepite. Zakašnjelo cijepljenje je bolje nego necijepljenje.

Što treba znati o cijepljenju protiv gripe?

Osigurajte si dovoljno vremena za odmor

Nedostatak sna oslabljuje imunološki sustav koji je kod osoba s kroničnom bolešću u većini slučajeva ionako oslabljen. Jedan od načina da si priuštite više odmora je da smanjite društvene obveze, tražite obitelj da vam više pomaže u brizi oko zajedničkog kućanstva, nabavke ili brige za kućnog ljubimca. Umjesto da čekate da se iscrpite kako biste nadoknadili san, pokušajte dodati vrijeme spavanja u svoj raspored. Pridržavajte se propisanog plana liječenja za svoje stanje. Sprječavanje izbijanja ili pogoršanja vašeg kroničnog stanja svakako će utjecati da budete u boljoj formi pa tako i otporniji na infekcije. Držanje vašeg kroničnog stanja pod dobrom kontrolom može značiti brži oporavak i manju vjerojatnost komplikacija, ako se iznenada razbolite. Dopustite si da sebe stavite na prvo mjesto jer, ako se razbolite ni drugima nećete biti korisni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Higijenske mjere

Vodite brigu da redovito perete ruke ili ih dezinficirate, a važno je da na to upozorite i svoje ukućane i goste. Pranjem ruku možemo smanjiti mogućnost pojavljivanja sljedećih bolesti: mogućnost proljeva smanjuje se za 31 %, kod osoba oslabljenog imunološkog sustava mogućnost dobivanja proljeva smanjuje se za 58 %, redovito pranje ruku smanjuje obolijevanje od respiratornih bolesti za 16 %. 

Zamolite druge ljude da paze na vas

Upozorite ljude s kojima dolazite u kontakt da spadate u osjetljivo skupinu te da vas upozore ako osjećaju simptome prehlade. Ako nije nužno izbjegnite susret, a ako je nemoguće nosite maske.

Ovdje ćete naći još savjeta kako izbjeći prehladu i gripu.


 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.