Zdravlje 08. travnja 2022.

Kokosovo ulje - 5 trikova za ljepšu kosu, kožu i zube!

Kokosovo ulje
Foto: Guliver/Shutterstock Kokosovo ulje se pokazalo kao multifunkcionalan proizvod u kupaonici,
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kokosovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja, a osim za pripremu zdravih jela, možeš ga koristiti i u kozmetičke svrhe. Kokosovo ulje tako lako postaje maska za suhu kosu, u kombinaciji sa smeđim šećerom odličan piling za kožu, a možeš ga koristiti i kao pastu za zube.

U proteklom desetljeću je kokosovo ulje zbog izrazito široke primjene i mnogih zdravstvenih dobrobiti, te svog antibakterijskog i antikancerogenog djelovanja na organizam postalo izrazito popularno na Zapadu. Iako se još uvijek najčešće koristi u kuhinji, mi ti donosimo niz beauty trikova s kokosovim uljem za ljepšu kožu, kosu i zube.

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje je omiljeni prirodni pomagač ženama koje imaju suhu ili oštećenu kosu.  Pokazalo se kako nakon nekoliko mjeseci redovitog korištenja kokosova ulja umjesto maske i regeneratora za suhu kosu, kosa postaje sjajnija i zdravija.  Također, kokosovo ulje možeš koristiti i prilikom bojenja kose tako da naneseš malo ulja duž ruba vlasišta i oko ušiju kako bi izbjegla da ti koža uhvati tamnu boju od farbe. Ayurvedski liječnici čak preporučuju kokosovo ulje za rješavanje problema peruti na vlasištu,  pa za taj problem predlažu masažu vlasišta kokosovim uljem koje se ispere nakon nekoliko sati.

Recept za masku za suhu kosu s kokosovim uljem:

  • Pripremi jednu žlicu kokosovog ulja
  • Kružnim pokretima ga umasiraj u vlasište
  • Zatim prođi rukama kroz cijelu kosu.
  • Stavi ručnik na kosu i ostavi da stoji nekoliko sati.
  • Masku stavljaj jednom tjedno kako bi tvoja kosa bila što sjajnija i zdravija.

Kokosovo ulje za lice

Kokosovo ulje se pokazalo kao multifunkcionalan proizvod u kupaonici, koji može zamijeniti kremu za lice, piling, maske za kosu i sredstvo za skidanje šminke. Kokosovo ulje možeš nanositi direktno na lice u maloj količini umjesto kreme za lice, a možeš ga dodati u svoj piling, masku za lice ili sredstvo za čišćenje šminke. Osim što hrani i hidratizira tvoju kožu prevenira stvaranje prvih bora i pigmentacija, vraća umornoj koži elastičnost i vlažnost, usporava proces starenja kože i pomaže u smanjivanju raznih infekcija kože te prevenira neke oblike dermatitisa. U nastavku pročitaj recept za umirujuću masku za lice koja vraća umornoj koži vlagu i sjaj.

Maska za lice od kokosovog ulja i meda ( za normalnu i osjetljivu kožu lica)

Sastojci:

  • 2 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema

Pomiješaj kokosovo ulje s medom  dok se smjesa dobro ne sjedini. Vrhovima prstiju nanesi masku na lice. Ostavi masku da djeluje 15 min, a zatim lice isperi mlakom vodom. Dodatni trik: Ako ti je koža jako suha možeš dodati još pola žličice ulja avokada.

Kokosovo ulje | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kokosovo ulje je omiljeni prirodni pomagač ženama koje imaju suhu ili oštećenu kosu.

Kokosovo ulje umjesto kreme za lice

Nakon skidanja šminke možeš staviti malo kokosovog ulja na lice i dobro umasirati. Koža će ti biti zahvalna i nahranjena, a poseban učinak će se vidjeti ako imaš jako suhu kožu i dehidriranu kožu lica. Ako pak imaš masnu kožu sklonu prištićima, radije izbjegni korištenje kokosovog ulja umjesto kreme.

Kokosovo ulje za kožu

Istraživanja pokazuju kako kokosovo ulje itekako može povećati vlažnost kod suhe kože te zaštititi kožu od štetnih vanjskih čimbenika iz okoliša i različitih kemijskih sastojaka. 

Zapravo, nedavno je istraživanje pokazalo da nanošenje 6-8 kapi djevičanskog kokosovog ulja na ruke i ostavljanje preko noći može biti učinkovit način za sprječavanje isušivanja kože uzrokovanog čestom upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prenosi Healthline. Također može smanjiti blage do umjerene simptome atopijskog dermatitisa, kronične kožne bolesti koju karakteriziraju upala kože i defekti u funkciji kožne barijere.

Ako ne želiš koristiti agresivne kreme za prevenciju strija i celulita, nanesi na kritične zone malo kokosovog ulja prije spavanja. Također odlična je zamjena za kremu za ruke u hladnijim zimskim danima.

Kokosovo ulje | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kokosovo ulje dobro je i za zube i usnu šupljinu

Kokosovo ulje za zube

Od kokosovog ulja možeš napraviti i prirodnu pastu za zube. Kokosovo ulje djelotvorno djeluje protiv bakterija u usnoj šupljini, ne sadrži dodatne boje i kemikalije i ne sadrži fluorid.  Donosimo ti recept za domaću pastu za zube na bazi kokosovog ulja.

Sastojci

  • 6 velikih žlica kokosovog ulja
  • 6 žličica sode bikarbone
  • 10-20 kapi eteričnog ulja od peperminta ili eukaliptusa.

Priprema:

Prije miješanja malo rastopi kokosovo ulje pa umiješaj ostale sastojke kako bi se sve dobro povezalo. Smjesu zatim stavi u  staklenku i ostavi da se potpuno ohladi prije korištenja. Ako imaš problema sa zubima,oslabljenu caklinu ili upalu zubnog mesa prije korištenja prirodnih zubnih pasti savjetuj se sa svojim stomatologom.

Mućkanje kokosovog ulja u ustima

Mućkanje ulja jedna je od najpoznatijih metoda čišćenja usne šupljine u ayurvedi jer ulje na sebe privlači bakterije te pomaže u njihovu izbacivanju iz organizma. Mnogi preporučuju upravo korištenje kokosovog ulja kao alternativu vodici za usta zbog njegovog antibakterijskog djelovanja.

Kako izgleda postupak?

  • Stavi malo kokosovog ulja u usta i mućkaj ga među zubima nekoliko minuta.
  • Mućkaj ulje polako i nemoj ga progutati.
  • Ulje treba mućkati opušteno jer bi te mogla zaboljeti vilica i mišići usne šupljine, zbog čega bi postupak mogao postati bolan i možda ga nećeš uspjeti završiti.
  • Nakon 10 minuta ispljuni ulje ( ne u sudoper)
  • Isperi usta toplom vodom
  • Normalno operi zube.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.