Zdravlje 26. svibnja 2021.

Koliko traje zaštita od cjepiva protiv koronavirusa?

Foto: shutterstock SAD je prošli tjedan najavio da planira omogućiti treću dozu diljem države od 20. rujna, u vrijeme dok raste broj novozaraženih delta varijantom. Treću dozu cjepiva počela je davati i Mađarska svima koji su drugu dozu primili prije najmanje četiri mjeseca, a docjepljivanje za sve starije od 40 godine nudi i Izrael
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi podaci govore o najmanje šest mjeseci, ali liječnici su optimistični te smatraju kako će se ta granica dodatno povećati.

Više od 63 milijuna ljudi cijepljeno je protiv koronavirusa, a upravo je to jedan od koraka koji je potrebno napraviti kako bi se okončala pandemija koja traje već više od godinu dama. Kako prenosi Prevention, u Sjedinjenim Američkim državama nedavno je oboren i rekord kada je u jednom danu podijeljeno više od četiri milijuna doza cjepiva. 

Klinička ispitivanja pokazala su da su odobrena cjepiva protiv koronavirusa sigurna i visoko učinkovita u prevenciji teških oblika zaraze COVID-19. No, još uvijek postoji jedno pitanje na koje istraživači nemaju točan odgovor: Koliko zapravo traje zaštita od cjepiva, odnosno hoće li biti potrebne dodatne doze kako bi se obranili od raznih mutacija virusa?

Podaci se mijenjaju iz dana u dan, sve više je informacija, a ovo je što stručnjaci za sada mogu potvrditi:

  • Pfizer je 1. travnja objavio da njegovo cjepivo nudi do šest mjeseci snažne zaštite protiv COVID-19. Točnije, podaci iz ispitivanja faze tri pokazali su da je cjepivo bilo učinkovito 91,3 % u prevenciji COVID-19 do šest mjeseci nakon druge doze i 100 % učinkovito protiv teškog oblika bolesti.
  • Modernino cjepivo za sada nudi sličnu zaštitu, navodi se u pismu objavljenom u časopisu The New England Journal of Medicine 6. travnja. Istraživači su otkrili da je "aktivnost antitijela ostala visoka" kroz šest mjeseci nakon druge doze u svim dobnim skupinama.
  • Što se tiče Johnson & Johnsonovog cjepiva, odobrila ga je Uprava za hranu i lijekove dva mjeseca nakon mRNA cjepiva, tako da trenutno ima manje podataka vezanog uz njega. Ovo cjepivo s jednom dozom koristi drugačiji način djelovanja, to je cjepivo na principu adenovirusa, poput cjepiva protiv gripe, ali također bi trebalo ponuditi sličnu zaštitu.

Doktor Richard Watkins, specijalist za zarazne bolesti i profesor interne medicine na Medicinskom sveučilištu u državi Ohio, kaže da cjepiva Pfizer i Moderna imaju slične rezultate jer koriste tehnologiju mRNA te izazivaju imunološki odgovor na isti način.

To je potvrdio i William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt te je naglasio kako vremenski okvir od šest mjeseci ne znači točno 'samo šest mjeseci'. Kako prenosi Prevention,  vjerojatno će cjepiva Pfizer i Moderna, kao i druga njima slična, pružiti imunitet dulje od toga.

Možda te zanima... Simptomi nakon cijepljenja AstraZenecom zbog kojih se treba odmah javiti liječniku Zdravlje

Što će se dogoditi kad zaštita od cijepljenja protiv COVID-19 nestane?

Trenutno nije potpuno jasno što će se dogoditi kad zaštita od cijepljenja protiv COVID-19 nestane, ali dr. Schaffner kaže da to neće biti poput prekidača za uključivanje i isključivanje. Ako se zaštita od cjepiva istroši to će se događati polako polako. Budući da se imunološki sustav svake osobe malo razlikuje, to se može dogoditi različitim tempom za svakog pojedinca. Dobra vijest je da liječnici vjeruju da će, ako se cijepljene osobe na kraju zaraze COVID-19, njihovi simptomi sigurno biti manje izraženi. 

Mala studija objavljena u siječnju otkrila je da 95 % ljudi koji su preboljeli COVID-19 još uvijek imaju antitijela na virus i do osam mjeseci nakon što su zaraženi, a stručnjaci predviđaju da će zaštita od cjepiva trajati dulje od prirodnog imuniteta.

Hoće li biti potrebne dodatne doze cjepiva COVID-19?

Trenutno i Pfizer i Moderna proučavaju može li pomoćna doza cjepiva biti od pomoći u održavanju zaštite od COVID-19 nakon početnog cijepljenja, posebno kada je riječ o novonastalim inačicama virusa.

"Prerano je za utvrditi ​​hoće li možda biti potrebne dodatne doze", kaže stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, znanstvenik u Johns Hopkinsovom centru za zdravstvenu sigurnost.

"Ova cjepiva koja koristimo su nevjerojatna, ali nisu savršena", zaključio je doktor Schaffner. Iako su nevjerojatno učinkovita u prevenciji ozbiljnih bolesti, još uvijek postoji mala šansa da se nakon vakcinacije dogodi blaža zaraza COVID-19.

Možda te zanima... 'COVID nokti' mogu biti znak da si preboljela korona virus Zdravlje Možda te zanima... Razina zaštite protiv koronavirusa nakon prve i nakon druge doze cjepiva Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.