Zdravlje 14. srpnja 2023.

Lijekovi zbog kojih biste trebali izbjegavati izlaganje suncu

sunce sunčanje
Foto: unsplash U slučaju da koristite ove lijekove najbolje je izbjegavati sunce, ali pomoći će i dobra krema sa zaštitnim faktorom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određeni lijekovi i prirodni spojevi mogu reagirati s UV zračenjem sunca zbog čega nastaju novi spojevi koji mogu dovesti do toksične ili alergijske reakcije. Što su to fototoksične i fotoalergijske reakcije, koji lijekovi ih uzrokuju te kako postupiti ako ih koristite, pročitajte u nastavku.

"Mali broj ljudi zna da lijekovi koje uzimaju na recept ili neki biljni pripravci pa čak i proizvodi koji se stavljaju na kožu poput parfema mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivost i reakciju kože na sunčeve zrake odnosno fotoosjetljivost. Reakcija se očituje kao upalni proces na koži sličan sunčevim opeklinama i osim što je vrlo neugodna može povisiti rizik od karcinoma kože", pojašnjava nutricionistica Sandra Kastev Barać, mag. nutr. za missZDRAVU.

Kako koža apsorbira ultraljubičasto zračenje tako može doći do kemijske promjene lijeka koji se nalazi na koži, rezultirajući fototoksičnom ili fotoalergijskom reakcijom. Fototoksične reakcije su češće od fotoalergijskih reakcija, navodi MedSafe. Ove reakcije nastaju zbog oštećenja stanica izmijenjenim lijekom na područjima kože izloženim suncu i ovise o dozi.

Fototoksične reakcije mogu se pojaviti unutar nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja. Klinička slika varira od blagog peckanja i žarenja do izraženih opekotina od sunca s oticanjem i mjehurima na područjima kože izloženim suncu. Također se može javiti i hiperpigmentacija. Fotoalergijske reakcije imaju imunosnu osnovu. UV zračenje pretvara lijek u antigen koji potiče alergijski odgovor, a ove reakcije se obično javljaju s odgodom i razvijaju nakon 24 do 72 sata. Karakteristična klinička prezentacija je ekcematozni dermatitis koji se može proširiti po cijelom tijelu, čak i izvan područja izloženih suncu te uključuje crvenilo, osip i svrbež.

Koji lijekovi mogu izazvati fototoksične i fotoalergijske reakcije?

Mag. pharm. Bojana Janjanin je na svom Instagram profilu @bo_ljekarna navela nekoliko skupina lijekova koji mogu izazvati fototoksične i fotoalergijske reakcije, a podijelila ih je prema načinu na koji se koriste.

  • Topikalni lijekovi

Radi se o lijekovima koji se nanose na kožu, a u tu skupinu spadaju i prirodni pripravci poput macerata, krema i drugih proizvoda koji sadrže eterična ulja, posebno oni domaće izrade. U ovu skupinu ubrajamo aciklovir, hidrokortizon, furokumarine koji se nalaze u biljkama kao što je smokva ili agrumi. Magistra dodaje kako je važno napomenuti da isti učinak ima i gospina trava. 

  • Sistemski lijekovi

U sistemske lijekove ubrajamo sve lijekove koje pijemo odnosno uzimamo oralno. Lijekovi koji mogu izazvati fototoksične i fotoalergijske reakcije su analgetici kao što su piroksikam, ketoprofen te naproksen koji među najkorištenijim analgeticima ima najveći potencijal, antibiotici od kojih najviše tetraciklinski kao što je doksiciklin, diuretici kao što je hidroklorotiazid, indapamid, furosemid i ACEi, antiaritmici poput amiodarona te lijekovi protiv akni poput izotretinoina. Napominje Janjanin kako postoji još skupina lijekova koji mogu izazvati slične reakcije, no takvi slučajevi su rijetki. 
 

Možda te zanima... 8 najvećih mitova o zaštiti od sunca Zdravlje
 

Kako se zaštiti ako ne možemo izbjeći ovakve lijekove?

Ponekad je nemoguće očekivati da će osoba moći potpuno izbjegavati izlaganje suncu, posebno ako se radi o lijekovima koje uzima zbog kroničnih stanja poput diuretika ili antiaritmika. U slučaju da koristite neke od navedenih lijekova, mag. Janjanin savjetuje da svakako koristite SPF širokog spektra sa zaštitom od UVA i UVB zračenja te da nosite zaštitnu odjeću. 

Ako koristite neke od ovih lijekova samo privremeno, primjerice antibiotike za koje vam je propisano da ih pijete tjedan dana, bilo bi najbolje da u tom periodu ipak izbjegavate izlaganje sunčevom zračenju što je više moguće. 
 

Možda te zanima... Namirnice dobre za zdravlje kože su i preventiva za zaštitu od sunca! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.