Zdravlje Odahni bez alergije 16. travnja 2021.

Lista koja olakšanje znači: Što sve može pomoći alergičarima?

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine sve je veći broj osoba s dijagnosticiranim alergijama. Stoga, na jednom mjestu donosimo ti popis lijekova, ali i prirodnih dodataka koji ti mogu pomoći u borbi s njima!

Iako je proljeće i tek dolazi sezona lijepog vremena, mnogi od nas dočekuju ju s dozom nelagode jer ona označava i početak sezone alergija. Sezonske alergije javljaju se periodički tijekom godine i vezane su uz pojavljivanje peludi trava, drveća i korova u zraku. Najčešći oblik je peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis. Ne mogu se izliječiti, ali se postojećim lijekovima i prirodnim dodacima simptomi mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti.

Zato podigni svoje rukave, stavi boksačke rukavice i uhvati se u koštac sa alergijama uz pomoć savjeta koji te čekaju niže u članku!

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iako se algerije najčešće javljaju u dječjoj dobi, sve češće se javljaju i kod odraslih koji ih prije nisu imali

Antihistaminici u borbi protiv alergija

Antihistaminici su lijekovi, inhibitori antihistaminskih receptora, a djeluju na način da se vežu na histaminske receptore i kompetitivno antagoniziraju s histaminom na receptorima izvršnih stanica. Jednostavnije rečeno - antihistaminici su lijekovi pogodni za prevenciju više nego za liječenje alergijskih bolesti. Djelotvorni su i kod svrbeža ako je u podlozi pojačano lučenje histamina (urtikarija, ubod insekata), a počinju djelovati nakon 30-ak minuta od primjene. Njihov učinak traje 4-6 sati, a uzimaju se uglavnom neovisno o hrani sa vodom.

Neki od njih idu na recept, dok drugi ne, a možda i najpoznatiji su:

  • Allegra - reducira posljedice lučenja histamina u tijelu koji uzrokuje simptome poput kihanja, curenja iz nosa, suznih očiju. Mogu ga uzimati odrasli i djeca od 12 godine za ublažavanje simptoma povezanih s peludnom groznicom.
  • Aerius - djeluje na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa poput kihanja, suznih očiju. 
  • Belodin - koristi se za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i kronične idiopatske urtikarije. 
  • Claritin - koristi se za liječenje simptoma alergijskog rinitisa, ali i za liječenje simptoma urtikarije - svrbež, crvenilo, osip.
  • Telfast - koristi se kao antihistaminik za liječenje simptoma alergijskog rinitisa i simptoma urtikarije.
  • Xyzal - antihistaminik za liječenje alergijskog rinitisa te kronične koprivnjače.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Prije njihova korištenja svakako se treba savjetovati s ljekarnikom ili liječnikom. Neki antihistaminici sadrže laktozu, pa kod osoba koje su netolerantne na laktozu, mogu uzrokovati pospanost, umor i malaksalost, dok trudnice i dojilje trebaju izbjegavati njihovu primjenu, pogotovo onu bez savjeta liječnika. Također, ne preporučuje se primjena i konzumiranje alkohola uz ove lijekove obzirom da bi pojedini od njih mogli pojačati njegovo djelovanje.

Kod težih oblika alergijskih bolesti primjenjuju se kortikosteroidi za lokalnu intranazalnu primjenu ili u obliku tableta. No, ako i ti, kao i mi, vjeruješ u pomoć od strane prirodnih sastojaka, svakako moraš provjeriti kakav utjecaj na tvoje tijelo mogu imati med i ulje crnog kima, pogotovo ako dolaze u kombinaciji!

Prirodni dodaci u borbi protiv alergija

Inhalacija je uvijek dobra ideja, a pogotovo sada u vrijeme koronavirusa. Osim što će ti pomoći sa sinusima, ona će ublažiti i simptome tvoje alergije. A osim nosa, inhalirati možeš cijelo područje glave. Neki od najboljih prirodnih dodataka za vrijeme inhalacije svakako su sol, lavanda, eukaliptus, menta, kamilica, kadulja i ulje crnog kima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Inhaliranje kod kuće

Kamilica je sjajna opcija kada je u pitanju konjunktivitis, kadulja prevenira glavobolje i začepljenje nosa, isto kao i menta, a kada je u pitanju ulje crnog kima poznato je da ono pridonosi smanjenoj nazalnoj kongestiji i ozbiljnosti simptoma. Ono je jedan od najviše istraženih prirodnih lijekova koji se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi već više od dvije tisuće godina. Nadalje, sjemenke crnog kima imaju protuupalno djelovanje te sprječavaju reakciju imunosnog sustava i smanjuju izlučivanje sluzi u tkivu. Također, opuštaju glatke mišiće i bronhije i tako pospješuju funkciju disanja, odnosno omogućuju da se udahne više kisika što je izuzetno važno svakome tko ima problema s astmom, peludnom alergijom, prehladom i gripom.

Osim inhaliranja, neka ulja možeš uzimati i oralno i tako imaju veću učinkovitost. Istraživanja su potvrdila da uzimanje ulja crnog kima tri puta po čajnu žličicu dnevno smanjuje simptome alergije. Zašto je toliko učinkovito? Zbog visoke razine timokinona i karvarola kao glavnih aktivnih sastojaka, koji reguliraju naš imunološki sustav blago mu ugađajući – stišavaju upalu kada treba, ali i istovremeno podižu obrambene mehanizme za borbu protiv alergena.

Ulje crnog kima mogu uzimati i osobe sa autoimunim oboljenjima koje su često i alergičari uz svoje postojeće tegobe. Sigurno je za upotrebu za sve, osim za osobe sa transplantiranim organima koje ga ne smiju uzimati zbog mogućih komplikacija.

Istraživanja se potvrdila da uzimanje ulja crnog kima tri puta po čajnu žličicu dnevno smanjuje simptome alergije.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ulje crnog kima se pokazalo učinkovitim protiv alergija

Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.