Zdravlje 16. siječnja 2024.

Mislila je da će novu jetru čekati godinama, ali jedan je poziv promijenio sve: "Svojoj kćeri ću ime dati po donorici"

Foto: instagram/Ivanajoksić Ivani Joksić majčinstvo je bio glavni razlog za transplantaciju jetre
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ivana Joksić (32) znala je da jednog dana želi imati djecu, ali su ju u tome sprječavali problemi s jetrom zbog kojih je prije šest godina završila i na list čekanja za transplantaciju. Ipak, nova jetra je došla i njezini snovi o majčinstvu postat će realnost.

Ivanin život promijenio se u ljeto 2018. kada je zbog povremenih problema s jetrom požutjela. “Moja koža promijenila je boju, bila sam potpuno žuta. Tada sam znala da je u pitanju nešto ozbiljno. Parametri koji pokazuju stanje jetre nisu bili kako treba, zbog čega sam otišla na pregled u Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), vjerujući da ću dobiti neku terapiju i to je sve", otkrila je Ivana za Nova.rs. Tamo ju je doktorica poslala na razne preglede, ali je Ivana odlučila potražiti i drugo mišljenje te joj je doktor rekao da će morati na transplantaciju ako želi normalno živjeti i jednog dana biti majka, što je bila Ivanina želja. 

U kolovozu 2018. je završili u bolnici gdje je morala ostati na promatranju, a promjena na njenoj jetri potencijalno je mogla biti kancerogena. Nakon što je obavila desetke pregleda, saznala je da svakako mora na transplantaciju jetre te je stavljena na prioritetnu listu čekanja. Nakon nekoliko tjedana puštena je iz bolnice te se ubrzo razboljela. “Imala sam neki težak oblik virusa, nisam mogla ustati iz kreveta, osjećala sam se kao da se gasim", objasnila je Ivana dodajući da je sve to skrivala od roditelja i budućeg supruga. Dobila je lijekove nakon kojih se oporavila, ali u studenom 2018. saznala je da je ostala bez zdravstvenog osiguranja. Nakon toga, kaže da je jednostavno pukla i počela plakati kao nikada prije. Mislila je da će čekati novu jetru godinama te da neće moći imati djece. Ipak, majka joj je pomogla da se smiri te je problem zdravstvenog osiguranja odlučila riješiti. 

koža Možda te zanima... Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati Zdravlje

Novu jetru čekala je samo tri tjedna

Dok je čekala u redu kako bi riješila pitanje svog zdravstvenog osiguranja, zazvonio joj je mobitel na koji se, zbog nepoznatog broja i gužve, nije odmah javila. Povratno je nazvala broj te joj se javila doktorica i otkrila je da su našli jetru koja joj po svemu odgovara. "Bio je to poziv koji tisuće ljudi čeka godinama, a ja sam, eto, samo tri tjedna", rekla je Ivana.

Ivana je otišla u bolnicu gdje je s još dvoje kandidata, ženom od 50 i muškarcem od 60 godina, čekala vijesti o svojoj transplantaciji. "Pozvani smo po krvnoj grupi i stupnju hitnosti. Saznala sam da sam pozvana kao rezerva. Osim tog žutila, izgledala sam dobro, pokretno i vitalno, ali sam unutra bila katastrofa. Ta žena je trebala primiti organ, ali je imala brojne kontraindikacije i doktorica je rekla da sam tada ušla kao ‘rezerva s klupe i odigrala utakmicu života’", ispričala je Ivana. Iako je saznala da će taj dan dobiti novu jetru, nije se mogla radovati jer je znala da tih dvoje kandidata i dalje bolesni idu kući. Nakon transplantacije i operacije na abdomenu, još je 10 dana provela u bolnici te je nakon toga puštena doma. 

Svojoj kćeri dat će ime po donorici

Majčinstvo je bio glavni razlog zašto je morala na transplantaciju jer su joj doktori rekli da bez novog organa ne bi preživjela trudnoću. "Porođaj je uvijek rizik, ali sada sam vitalna, čuvam se i dobro se osjećam, iako je strah uvijek prisutan. Prije nego što sam zatrudnjela, rekla sam doktorima da planiram dijete i onda sam uz njihove savjete izbacila sve lijekove, osim jednog koji moram uzimati", objasnila je. 

Danas je Ivana trudna te čeka djevojčicu koju je odlučila nazvati Sofija, po svojoj donorici. "Preminula je nažalost sa samo 15 godina. Od tog dana u kontaktu sam s njenom obitelji, a čim sam saznala da sam trudna, odmah sam im javila. Rekla sam im tada ako bude djevojčica, zvat će se Sofija. To smo moj muž, koji je u vrijeme transplantacije bio moj dečko, i ja, dogovorili još tada, jer živa sam danas samo zahvaljujući njoj", zaključila je Ivana koja je danas i članica Udruženja Zajedno za novi život. 

Možda te zanima... Mladoj majci uspješno transplantirani bubreg i jetra! Skupa injekcija držala ju je na životu do operacije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.