Zdravlje 12. prosinca 2023.

Mislila je da ima jake menstrualne bolove, a na kraju ostala bez osam organa

Foto: instagram/faye.louiseuk Faye Louise imala je rak četiri ili pet godina bez ikakvih simptoma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanka Faye Louise (39) uvijek je imala obilne i bolne mjesečnice, ali se zabrinula kada su se bolovi počeli pojavljivati tjedan dana prije mjesečnice i trajali još neko vrijeme nakon.

Nakon što je početkom godine otišla na ultrazvuk i CT, Faye je otkrila da ima cistu od 17 cm na lijevom jajniku koja je rasla dalje u njen trbuh i upaljeno slijepo crijevo. Cistu su liječnici uklonili operacijom i pokazalo se da je bila benigna, ali naišli su na drugi kancerogeni tumor na slijepom crijevu. "Nije bilo nikakvih naznaka raka", rekla je Faye koja je svoju priču podijelila na Instagramu

Kada je saznala za rak, cijeli svijet joj se srušio. "Izgubila sam majku od raka crijeva prije dvije godine, pa je moja prvotna misao bila 'To je to za mene - povijest se ponavlja'", objasnila je Faye za Metro. Zbog toga je često imala napadaje panike i već je planirala svoj pogreb, a partneru je rekla da misli da neće doživjeti 45. ili 50. godinu.

Postojala je šansa da će tumor probiti stijenku slijepog crijeva i proširiti se, a riječ je o iznimno rijetkom i zloćudnom raku pod nazivom pseudomyxoma peritonei (PMP). Nažalost, to se i dogodilo i počela se širiti mucinozna neoplazma niskog stupnja što može uzrokovati potencijalno smrtonosni oblik PMP-a. 

Rak se proširio oko peritonealnog područja (membrane koja oblaže trbušnu šupljinu) te se mogao riješiti vrlo opsežnom operacijom i uklanjanjem više organa. Operacija je uključivala i zagrijanu kemoterapiju koja se primjenjuje izravno u abdomen, a Faye je to opisala kao čarobni napitak koji ubija svaki rak koji liječnici mogu vidjeti. Operacijom, koja je obavljena u studenom, Faye je uklonjeno osam organa, uključujući žučni mjehur, slezenu, slijepo crijevo, tanko crijevo (koje je ponovno spojeno s debelim crijevom), jajnike, maternicu i dio jetre te peritonealnu trbušnu šupljinu. 

Faye više nema rak, ali je sada u ranoj menopauzi i od same operacije oporavljat će se tri do šest mjeseci. "Samo se želim veseliti. Uzbuđena sam što ću Božić provesti sa svojom obitelji i želim cijeniti svaki trenutak u svom životu", rekla je Faye. Osjećala se kao da je gledala smrt u oči jer je imala rak četiri ili pet godina bez da je imala ikakvih simptoma. "Ponekad jednostavno ne mogu vjerovati da sam prošla kroz ovo, a sve je počelo s cistom", objasnila je Faye.

Sada želi podići svijest o ovoj specifičnoj vrsti raka, ali i zahvaliti se liječnicima koji su joj spasili život. "Ne mogu im se dovoljno zahvaliti. Oslobodili su me od raka, što je bilo nešto što se činilo nemogućim kada mi je prvi put postavljena dijagnoza", rekla je Faye.

Što je pseudomyxoma peritonei i koji su simptomi?

Prema klinici Cleveland, PMP je rijetka vrsta mucinoznog raka. Širi se lučenjem mucina, komponente sluzi, unutar trbušne šupljine. Većina ljudi nema simptome sve dok im se trbuh ne napuni mucinom, zbog čega je ovo stanje dobilo nadimak "želatinasti trbuh". Liječi se citoreduktivnom operacijom. Prvo se pojavljuje kao polip na unutarnjoj sluznici slijepog crijeva, a može se pojaviti i u crijevima, jajnicima i mjehuru. 

U ranim stadijima PMP-a mnogi neće primijetiti nikakve simptome. To je zato jer se često otkrije tek kada je uznapredovao, a razvija se polako tijekom nekoliko godina. Neki od simptoma PMP-a su:

  • Oticanje trbuha i nadutost
  • Bolovi u trbuhu ili zdjelici
  • Osjećaj punoće
  • Gubitak apetita 
  • Probavne smetnje
  • Zatvor
  • Kila
  • Kod žena, poteškoće sa začećem.
bol u trbuhu Možda te zanima... 4 simptoma raka debelog crijeva kod mlađih od 50 Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.