Zdravlje 02. siječnja 2024.

Može li namakanje stopala u toploj vodi biti rješenje za migrenu?

Stopala
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi na društvenoj mreži TikTok tvrde da namakanje stopala u toploj vodi može ublažiti simptome migrene. Iako ne postoje znanstvena istraživanja koja bi to poduprla, stručnjaci smatraju da bi nekima zaista moglo pomoći.

Postoji mnoštvo dostupnih tretmana i lijekova protiv migrene, od magnezija preko ibuprofena do sprejeva za nos koji se izdaju na recept, ali ne djeluju uvijek na svakoga. Kao alternativu, ljudi na internetu kunu se u namakanje stopala u toploj vodi. Ovaj trik s toplom vodom postao je viralan i prikupio je više od 10 milijuna pregleda na TikToku te su mnogi ostali u nevjerici kada su shvatili da djeluje. 

Naravno, medicinski savjeti koji se dijele na TikToku ponekad mogu biti nepouzdani. Ali stručnjaci kažu da postoji šansa da bi namakanje stopala u toploj vodi zapravo moglo pomoći u ublažavanju simptoma migrene, samo ne postoji mnogo istraživanja koja bi to potvrdila.

Moglo bi ublažiti simptome migrene

Za razliku od običnih glavobolja, migrene mogu uzrokovati umjerenu do jaku pulsirajuću bol koja se obično pojavljuje na jednoj strani glave. Osobe s migrenom također mogu biti osjetljive na svjetlost i mirise, te osjetiti mučninu ili povraćati. Simptomi mogu trajati do tri dana ako se ne liječe. Zbog toga osobe s migrenom trebaju naći načine kojima mogu liječiti ili spriječiti migrenu. 

Specijalista za liječenje boli dr. med. Medhat Mikhael rekao je za Health da bi u nekim slučajevima namakanje stopala u toploj vodi moglo bi biti rješenje. No, unatoč pozitivnim anegdotalnim dokazima, nema puno podataka koji potvrđuju je li namakanje stopala u toploj vodi doista korisno. Ipak, provedeno je jedno malo istraživanje na 40 osoba koje pate od kronične migrene te je jedna grupa dobila klasične lijekove protiv migrene, a druga je uz lijekove išla i na hidroterapiju (stavljali su svoja stopala i ruke u toplu kupku te imali masažu glave ledom 20 minuta dnevno). Na kraju istraživanja koje je trajalo 45 dana, oni koji su išli na hidroterapiju osjećali su manje boli. Rezultati su obećavajući, ali je potrebno još istraživanja. 

"Trebali bismo ostati otvoreni za nove ideje. Međutim, kao liječnici moramo provesti dubinsku analizu prije odobravanja novih terapija i tretmana, uključujući i stil života", objasnio je neurolog Kiran Rajneesh.

@becca_vonbereghy I get them BAD too. Im gonna be doing this from now on first thing in the mornings if I feel it coming on 🙏🏼 #migraine #fyp ♬ original sound - .

Zašto bi namakanje stopala u toploj vodi moglo pomoći?

Nije posve jasno zašto namakanje stopala u toploj vodi može smanjiti bolove migrene, ali stručnjaci imaju nekoliko hipoteza. Mikhael je objasnio da namakanje stopala u toploj vodi može potaknuti cirkulaciju te će se krv kretati prema stopalima i potkoljenicama. Budući da krv tako odlazi iz mozga u druge dijelove tijela, to može smanjiti napadaj migrene. Ali postoje i drugi mogući odgovori.

Naime, živčani signali osim bola prenose i osjet dodira, vibracije i temperaturu. "Aktiviranjem ovih okolnih živaca ponekad možemo smanjiti ukupnu količinu signala bola koji dopire do mozga i posljedično smanjiti bol koju pacijenti doživljavaju", dodao je Rajneesh.

Topla voda također može biti opuštajuća. "Kada imate epizodu migrene, pod stresom ste i tjeskobni", rekao je Mikhael. Namakanje stopala može vam pomoći da se smirite i ublažite bol. Također, namakanje stopala u toplu vodu može jednostavno poslužiti kao način odvraćanja pažnje od same migrene. "Središnji živčani sustav voli distrakciju tijekom epizoda akutnog bola što ometa sustav i smanjuje provođenje signala boli", dodao je Mikhael.

migrena Možda te zanima... 13 skrivenih uzroka migrene i što jesti, a što izbjegavati Zdravlje

Pripazite na temperaturu vode

Ako želite isprobati ovaj trik, bitno je da pripazite na temperaturu vode i koristite ili toplomjer ili prst kako biste provjerili da je voda topla, a ne prevruća. Nikako nemojte stavljati stopala u kipuću vodu jer se tako možete opeći. Naravno, postoji mnogo opcija kojima se migrena može liječiti, od lijekova bez recepta do prirodnih sredstava poput namakanja stopala u toploj vodi, a pravi izbor za vas će biti onaj koji funkcionira. No, uvijek je najbolje potražiti liječničku pomoć, ali Rajneesh je predložio da tijekom epizode migrene pijete puno vode, izbjegavate glasne zvukove i svjetla i kratko odrijemate ako je moguće. Izbjegavanje kofeina također može pomoći.

A ako koristite lijekove, najbolje je da ih uzmete čim osjetite da se javlja migrena. "Ako ih uzmete dovoljno rano, možda ćete moći izbjeći cijelu epizodu migrene i skratiti je, umjesto da traje satima", rekao je Mikhael.

glavobolja Možda te zanima... Kada glavobolja signalizira tumor na mozgu? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.